Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
<p>PvdA Den Bosch presenteert haar verkiezingsprogramma: &lsquo;Omdat het socialer moet&rsquo;.&nbsp;</p>

PvdA Den Bosch presenteert haar verkiezingsprogramma: ‘Omdat het socialer moet’. 

(Foto: PvdA Den Bosch)

PvdA Den Bosch presenteert met trots haar verkiezingsprogramma

  •   keer gelezen   Politiek

DEN BOSCH | De Bossche PvdA schreef de afgelopen maanden samen met ruim 70 maatschappelijke partijen uit stad en omliggende dorpen haar verkiezingsprogramma. Armoedewerkers, woningbouwcorporaties, sportverenigingen, huurders, zorg- en welzijnsinstellingen, cultuurmakers, jongeren en duurzaamheidsinitiatieven schoven aan om een programma ván de stad, vóór de stad te schrijven. 

Lijsttrekker en wethouderskandidaat Pieter Paul Slikker wijst op vijf grote plannen die een sociale omslag voor Den Bosch en de dorpen kunnen betekenen:

Offensief tegen de woningnood

De Bossche woningbouw wordt radicaal omgedraaid. De komende jaren bouwen we 80 procent betaalbaar in plaats van 60 procent duur zoals het college de afgelopen jaren deed. Ook krijgen corporaties sneller meer grond zodat ze de komende jaren 400 woningen per jaar kunnen bouwen in plaats van 200. Een Bosch Huurteam gaat huurders bijstaan om huisjesmelkers aan te pakken. Wie een huis koopt krijgt zelfbewoningsplicht om beleggers uit de markt te drukken.

Energiefonds voor arme inwoners

Met een klein inkomen en weinig spaargeld is het isoleren van je huis en het overstappen naar schone energievoorziening onmogelijk. Daarom wil de PvdA een energiefonds van tientallen miljoenen voor mensen met een klein inkomen of weinig spaargeld. De torenhoge financiële reserve van 500 miljoen van Den Bosch wordt daar voor een deel voor benut. Inwoners lossen renteloos af met wat ze op hun maandlasten besparen waardoor het fonds zich deels terugverdient, inwoners uiteindelijk minder maandlasten hebben en de klimaatopgave bovendien sneller wordt gehaald.

Basisbanen en jeugdwerkloosheid

Conciërges op scholen, onderhoudsmensen bij sportvoorzieningen, beheerders van wijkgebouwen - ze zijn er vaak niet meer, terwijl we ze bijzonder goed kunnen gebruiken. Daarom start Den Bosch met basisbanen. Maatschappelijk relevant werk tegen een eerlijk loon. Ook gaat de PvdA voor een jeugdwerkloosvrije stad. Jongeren krijgen bij werkloosheid direct ‘triage’ (in plaats van een uitkering en nauwelijks hulp): een passend aanbod voor werk of omscholing.

Muziekles en huiswerkbegeleiding

Voor veel kinderen is het heel normaal dat ze na school naar een commerciële huiswerkbegeleider fietsen. Ook muziekles en cultuureducatie is voor veel kinderen normaal. Veel ouders kunnen dat niet betalen. Samen met Huis73, scholen en initiatieven als PowerUp073, NumberOne, 4West en Hambaken Connect realiseert de gemeente - als het aan de Bossche PvdA ligt - een basisvoorziening voor zowel huiswerk en studievoorziening als voor muziekles voor álle kinderen.

Bossche wijkaanpak

De groeiende tweedeling tussen kansrijke en kwetsbare wijken moet een halt worden toegeroepen vindt de PvdA. De afgelopen jaren werd er bezuinigd op het verenigingsleven, extra jongerenwerkers op straat werd voor elkaar gebokst door ze uit jongerencentra weg te halen, op de jeugdsportsubsidies voor clubs werd beknibbeld en het aantal vierkante meters wijkgebouwen moest minder. De PvdA wil een omslag en trekt daarom extra geld uit voor wijken, jongerenwerk en verenigingen en vraagt van woningbezitters met een klein koophuis dubbeltjes per maand en mensen met een duur koophuis enkele euro’s om de groeiende tweedeling een halt toe te roepen. 

Gelukkig leven voor álle Bosschenaren

Pieter Paul Slikker: “Een kind dat opgroeit in de Bossche Meerendonk of op de Groote Wielen leeft 7 jaar langer, 15 jaar gezonder, kan later wél een huis kopen en is vele malen rijker en gelukkiger dan een kind dat op een steenworp afstand in de Gestelsebuurt wordt geboren. Die tweedeling kleiner maken, wijken sterker maken, een gelukkig leven voor álle Bosschenaren. Dat is wat wij willen.”

Meer berichten