Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
<p>Bericht van de gemeente &#39;s-Hertogenbosch.</p>

Bericht van de gemeente 's-Hertogenbosch.

(Foto: )

Pilot met jongerenwerkers op school wordt uitgebreid

  •   keer gelezen   Politiek

DEN BOSCH | In augustus 2020 is op de Bossche Vakschool een pilot gestart. Daar zijn drie jongerenwerkers van PowerUp073 aan de slag gegaan om de verbinding te leggen tussen het leven van de leerlingen op school en het leven van de leerlingen buiten school. 

Op die manier begrijpen mentoren en leraren beter wat de leerlingen bezighoudt. Na deze succesvolle pilot gaan in januari nog twee middelbare scholen in Den Bosch aan de slag met schooljongerenwerk: De Rijzert en Yuverta vmbo Den Bosch.

Jongerenwerkers spreken de taal

Het schooljongerenwerk heeft leerlingen Nathan, Shahad, Sylvester en Seray van de Bossche Vakschool in elk geval goed geholpen. Sylvester: “Als ik ergens mee zit of ik heb een probleem, ga ik liever naar jongerenwerkers toe. Ik heb een goede band met ze en kan altijd bij ze terecht. Ik weet dat ik ze voor de volle 100% kan vertrouwen.” En dat vertrouwen is er om een reden. Nathan: “Jongerenwerkers begrijpen onze straatcultuur beter en weten hoe ze met ons in gesprek moeten gaan.” Seray is het daar helemaal mee eens: “Jongerenwerkers spreken de taal van de jongeren.”

‘1+1=3’

Op de Rijzert en Yuverta zijn ze blij met de uitbreiding van het schooljongerenwerk naar hun school. “Hierdoor maken we een zichtbare verbinding tussen wat er zich buiten en wat er zich binnen de school afspeelt”, zegt Noortje van den Boogaard, directeur van De Rijzert. Bas Razenberg, senior schoolleider van Yuverta, ziet het schooljongerenwerk als ‘1+1=3’. “De doelen van schooljongerenwerk sluiten aan bij de onze: jongeren begeleiden op het pad naar volwassenheid. Leerlingen worden nog beter gezien en we verwachten dat het de veiligheid en sfeer op school ten goede komt.” 

Altijd in de bubbel

En dat beeld klopt. Leerlingen worden inderdaad goed gezien door de schooljongerenwerkers. Soufiane Hanina, jongerenwerker van PowerUp073, geeft aan dat hij altijd in contact staat met jongeren. “Niet alleen op school, maar na school ook in de wijk en in het jongerencentrum. Ik ben telkens aanwezig in de ‘bubbel’ van de jongeren. Hierdoor ontstaat een vertrouwensband.”

Iedereen heeft talenten

De inzet van schooljongerenwerkers is onderdeel van Gelijke Kansen ‘s-Hertogenbosch. Een programma waar wethouder Ufuk Kâhya zich hard voor maakt: “Iedereen heeft talenten. Alleen krijgen jongeren niet altijd dezelfde kansen om hun talenten te ontdekken en ontwikkelen.” Door school en het leven van de jongeren in de wijk met elkaar te verbinden, is beter zichtbaar wat hen echt bezighoudt en wat hun passies zijn.

Meer berichten