Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
<p>Bericht van PvdA Den Bosch.</p>

Bericht van PvdA Den Bosch.

(Foto: )

PvdA pleit voor fatsoenlijke witgoedregeling bij langdurige armoede

  •   keer gelezen   Politiek

DEN BOSCH | Een op de tien gezinnen in Den Bosch leeft in armoede. Ze redden de maand niet of maar nét. Ruimte om een tegenvaller op te vangen is er dan ook niet. Zoals bijvoorbeeld een koelkast die er ineens mee ophoudt. Dan zit men met de handen in het haar.

Een functionerende koelkast of wasmachine behoort simpelweg tot de basisbehoeften. De fractie van de Bossche PvdA verkeerde dan ook in de veronderstelling dat armoederegelingen voorzien in vervanging van kapot witgoed (koelkast, wasmachine, fornuis of stofzuiger) bij langdurige armoede. Dat bleek echter een misvatting te zijn.

Bijzondere bijstand

Inwoners die een beroep doen op de bijzondere bijstand krijgen een afwijzing onder het motto: ‘daar moet u zelf voor sparen.’ Overtuigd dat er sprake moest zijn van een misverstand, deed fractievoorzitter Pieter Paul Slikker na melding van inwoners navraag bij de armoedepartners. Wat blijkt, er is géén witgoedregeling voor mensen in langdurige armoede. Inwoners worden verwezen naar Vincentius voor een tweedehandsje en omdat die er vaak niet is, onderzoekt men de optie om tegen een maandelijks bedrag witgoed te gaan leveren. Consequentie: de maandlasten stijgen waar sappelen nu juist de reden was dat een kapotte koelkast of wasmachine niet vervangen kon worden.

Wel in andere steden

Ook leert navraag dat de armoedepartners met regelmaat gevraagd hebben om een witgoedregeling, zoals die in veel andere steden in Nederland de normaalste zaak van de wereld is. Dat heeft vooralsnog niet geleid tot het gewenste resultaat.

Vraag aan college

PvdA-fractievoorzitter Pieter Paul Slikker vraagt het college van de gemeente ‘s-Hertogenbosch dan ook om op korte termijn een fatsoenlijke witgoedregeling in het leven te roepen. “We waren ervan overtuigd dat dit goed geregeld was. Een kapotte koelkast kunnen vervangen is geen overbodige luxe, maar gewoon pure noodzaak. Dat horen we op orde te hebben voor mensen die sappelen”, aldus Slikkers.

Meer berichten