Voor de politierechter komt een verdachte van diefstal, vernieling en twee geweldsdelicten. Met name die laatste hebben grote impact.
Voor de politierechter komt een verdachte van diefstal, vernieling en twee geweldsdelicten. Met name die laatste hebben grote impact.

Voor de rechtbank: “Geweldsdelicten hebben een grote impact”

Rechtbank 416 keer gelezen

DEN BOSCH | Iedere werkdag vinden er in de Bossche rechtbank zittingen plaats. Een deel van de zaken komt voor bij de politierechter. Die behandelt de zaken waarvoor maximaal twaalf maanden gevangenisstraf kan worden geëist. Het gaat hier meestal om situaties waar de gemiddelde Nederlander zomaar in terecht kan komen.

door Lisette Broess-Croonen

Door twee agenten wordt de verdachte binnengeleid. De man zit sinds zijn aanhouding vast op verdenking van winkeldiefstal, vernieling en twee gevallen van mishandeling. Serieuze vergrijpen, maar volgens de verdachte klopt er niets van. Wat het verhaal dan wel is, komt de rechter niet te weten, want de man beroept zich steevast op zijn zwijgrecht.

De man heeft een fors strafblad en was pas net op vrije voeten na een ISD-maatregel, toen het weer fout ging. Bij de receptie van Reinier van Arkel breekt hij een brievenbus los. “Ik weet er niet veel meer van. Misschien wilde ik medicatie halen. Toen ik uit de gevangenis kwam, was er niets voor me geregeld en ik zat al even zonder medicijnen.” Een dag later gaat hij naar een supermarkt, waar een medewerker hem aanspreekt op de verdenking van diefstal. Dit valt niet in goede aarde bij de verdachte, die hierop duwt en volgens het slachtoffer ook schopt. Nadat hij de winkel heeft verlaten, ontstaat er een ruzie met twee vuilnismannen. Vanuit het niets stompt hij een van de mannen hard in het gezicht. De collega die hem wil helpen, krijgt ook klappen. Korte tijd later wordt de verdachte aangehouden.

De verdachte heeft inmiddels een flink strafblad opgebouwd, met meerdere geweldsdelicten. Hij heeft al eerder vastgezeten en op dit moment loopt er ook nog een zaak bij het hof. Volgens de officier van justitie zijn vooral de geweldscomponenten kwalijk te noemen. “Vooral voor de mannen die vanuit het niets werden aangevallen. De verdachte heeft ook zorg nodig, maar die komt nog niet echt van de grond.” De officier eist ook nu een gevangenisstraf, en wel voor de duur van zes maanden.

Voor de diefstal wordt de verdachte vrijgesproken, want daar is te weinig bewijs voor. Maar zowel van de vernieling van de brievenbus, als de mishandeling van de supermarktmedewerker zijn camerabeelden gemaakt. Het incident met de vuilnismannen staat niet op camera, maar het verhaal van beide mannen is voor de rechter reden genoeg om ook deze mishandeling bewezen te verklaren. “Geweldsdelicten hebben een grote impact op slachtoffers. Dit zijn zware feiten en het is een zorgelijke situatie.” Hij veroordeelt de verdachte tot honderdtwintig dagen gevangenisstraf, min de drieëntachtig dagen waarop de man al in voorarrest zat.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant