Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
<p>Cappella Pratensis verzorgt op zaterdag 27 november een optreden vanuit het Hoogkoor van de Sint-Janskathedraal in Den Bosch.</p>

Cappella Pratensis verzorgt op zaterdag 27 november een optreden vanuit het Hoogkoor van de Sint-Janskathedraal in Den Bosch.

(Foto: Cappella Pratensis)

Eerste ‘Bossche Dag van het Gregoriaans’ op zaterdag 27 november

  •   keer gelezen   Religie

DEN BOSCH | Na zeven edities leek in 2019 het doek definitief te vallen voor het Nederlands Gregoriaans Festival in Den Bosch. Maar met een nieuwe organisatie en ambitieuze plannen voor een internationaal festival, is er weer leven in de brouwerij. Eerste wapenfeit: de Bossche Dag van het Gregoriaans op zaterdag 27 november aanstaande.

Gregoriaans is de oudst bekende vorm van liturgische muziek in het Westen. Wie katholiek is opgevoed, heeft het waarschijnlijk met de paplepel ingegoten gekregen. En hoewel de kerken leeglopen, blijven er vele fervente beoefenaars en luisteraars van deze meditatieve muziek en komen er zelfs nieuwe bij, uit soms onverwachte hoek. Om dit klinkende erfgoed levend te houden en de groeiende groep liefhebbers een ontmoetingsplek te bieden, krijgt het Nederlands Gregoriaans Festival een doorstart én een nieuwe formule. Met aan het roer artistiek leider Rens Tienstra en zakelijk leider Jan Willem Rodenburg.

Vanaf nu elk jaar

Vond het festival in het verleden elke twee jaar plaats, vanaf nu zal er elk jaar wat te doen zijn. Om te beginnen met de Bossche Dag van het Gregoriaans in november, vooral gericht op de eigen stad en regio. In 2022 volgt een heel weekend vol activiteiten, voor een landelijk publiek. In 2023 komt dan het hoogtepunt: een vierdaags internationaal festival met ensembles uit vele landen. En daarna begint de volgende driejarige cyclus.

Programma 27 november

Maar nu dus eerst de Bossche Dag van het Gregoriaans op zaterdag 27 november. Als liefhebber mag je deze dag echt niet missen. Met een gregoriaans gezongen mis door de Schola Bavonensis uit Oosterhout, een workshop in de Sint-Catharinakerk en een boekenmarkt en broederschapsmaaltijd in het Zwanenbroedershuis. Hoogtepunt wordt een concert door Cappella Pratensis in het Hoogkoor van de Sint-Janskathedraal. Daarvoor zijn ook losse kaarten verkrijgbaar.

Over Cappella Pratensis

Cappella Pratensis is gespecialiseerd in de muziek van Josquin Desprez en andere polyfonisten uit de 15e en 16e eeuw. Het ensemble brengt doorlopend uitvoeringen met eigen programma’s en originele interpretaties, die gebaseerd zijn op wetenschappelijk bronnenonderzoek. Het ensemble werd in 1987 opgericht en het staat nu onder de artistieke leiding van zanger en dirigent Stratton Bull.

Praktische informatie

Bossche Dag van het Gregoriaans op zaterdag 27 november van 12.30 tot 19.30 uur op 3 locaties in Den Bosch. Een dagkaart kost 35 euro. Losse kaarten voor het concert van Cappella Pratensis (van 14.00 tot 15.00 uur) kosten 20 euro. Meer info: www.gregoriaansfestival.nl.

Meer berichten