Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
Op zaterdag 21 mei viert het bisdom ‘Sint-Jan 800 jaar’ met een vertegenwoordiging van de andere kathedralen en basilieken in Nederland.
Op zaterdag 21 mei viert het bisdom ‘Sint-Jan 800 jaar’ met een vertegenwoordiging van de andere kathedralen en basilieken in Nederland. (Foto: Wim Koopman)

Landelijke kathedralen- en basiliekendag in teken van viering ‘Sint-Jan 800 jaar’

  •   keer gelezen   Religie

DEN BOSCH | Zaterdag 21 mei staat weer in het teken van ‘Sint-Jan 800 jaar’. Deze dag zijn de Nederlandse kathedralen en basilieken uitgenodigd om het achtste eeuwfeest van de Sint-Jan mee te komen vieren.

De Bossche Sint-Jan is kathedraal én basiliek. In Nederland zijn er zeven kathedralen, want er zijn zeven bisdommen. Een kathedraal namelijk is de moederkerk van een bisdom (bisschopskerk). In Nederland mogen 26 kerken de eretitel ‘basiliek’ dragen. De eretitel ‘basiliek’ wordt door de Paus aan een kerk toegekend. Bijvoorbeeld omdat er een heilige heeft geleefd of begraven ligt, er een wonder heeft plaatsgevonden, het kerkgebouw een eerbiedwaardige geschiedenis heeft. De Sint-Jan kreeg de eretitel ‘basiliek’ in 1929 omdat de kerk een bedevaartsplaats is.

Programma

Op zaterdag 21 mei viert het bisdom ‘Sint-Jan 800 jaar’ met een vertegenwoordiging van de andere kathedralen en basilieken in Nederland. Het programma is als volgt. Ontvangst om 11.30 uur. De feestelijke eucharistieviering (H. Mis) in de jarige Sint-Jan start om 12.30 uur. Daarna is er een lunch, gevolgd door een inleiding op de (bouw)geschiedenis van de Sint-Jan door Ronald Glaudemans. Hij is gepromoveerd op de Bossche kathedraal en is een kenner van de bouw en het gebouw. Vervolgens worden er vanaf 17.00 uur vespers gezongen waarbij bisschop Mgr. G. de Korte  voorgaat in het avondgebed. Tot slot is er aansluitend nog een toost op de jarige Sint-Jan. De Eucharistieviering en de vespers zijn vrij toegankelijk.  

Meer berichten