Het Nederlands Kampioenschap in Middelharnis had voor de delegatie van Tomoe Dojo niet veel beter kunnen verlopen. Foto: Tomoe Dojo

Gouden regen voor Tomoe Dojo op het NK

Sport 356 keer gelezen

DEN BOSCH | Vreemd was het, na twee jaar eindelijk weer eens een karatetoernooi en dan gelijk een Nederlands Kampioenschap.

Kyokushin Karate is full contact karate en geen tikspelletje. Maanden voor het toernooi worden de talentvolste, meest enthousiaste, meest ervaren Tomoeërs geselecteerd en dan volgen intensieve trainings maanden, waarin minimaal 5 keer per week wordt geoefend, getraind, op techniek, maar zeker ook op kracht en conditie. Zes deelnemers op het onderdeel kata (schijngevecht), en 7 deelnemers op het onderdeel Kumite (echt vechten) gingen op zaterdag 13 november namens Tomoe Dojo uit Den Bosch/Rosmalen de strijd aan in Middelharnis. In alle vroegte het Kata toernooi. Alle Tomoeërs liepen hun kata naar kunnen en Mauck Schuurmans (3e), Lars Oversteeg (2e) en Chloë Roos (2e) haalden overtuigend de finale en namen een mooie beker mee naar huis. Josien van Riet (meisjes 12/13) stak al in de voorronden met kop en schouders boven haar leeftijdsgenoten uit en werd in de finale dan ook, met twee vingers in de neus, Nederlands Kampioen!

Op het onderdeel Kumite vier debutanten. Je allereerste èchte wedstrijd en dan gelijk een Nederlands Kampioenschap! Full contact, maar wel goed in de beschermers, met bodyprotector, streden Tycho Arts (11) en Naud Wetser(10) voor wat ze waard waren, wat resulteerde in een 5e plek voor Tycho. Naud verloor, op scheidsrechters beslissing, helaas de strijd om het brons, 4e. Scott van der Aa (9) wist boven zichzelf uit te stijgen en werd na maar liefst 4 top partijen 2e, zilver! Toptalent Adam Lafdali wist al z’n drie partijen voortijdig met ippon (vol punt) af te sluiten. Adam schopt in iedere partij z’n tegenstander tot twee keer toe met een ronde schop tegen de helm. Goud dus!

In de categorie 14/15 gaan de bodyprotectors af, de helm, been en handbeschermers blijven. Helaas moeten Chloe Roos en Anysa Anrar gelijk in de 1e ronde tegen elkaar. Chloe Roos blijft maar groeien en mist op een haar na de winst in de finale, 2e! Later krijgt ze ook nog de top-talent award toegewezen en zo gaat Chloe met maar liefst drie bekers naar huis!

Als laatste mag Sera Vullers de tatami (mat) op. In de poule meisjes 16/17 vecht zij al met blote vuisten, maar wel met helm. Na haar EK deelname in september had ze een beetje een trainingsdip. Niet helemaal top scherp en met een finale partij gelijk na de voorrondes komt ze eigenlijk een beetje conditie te kort. Maar zowel technisch als tactisch meer ervaren als haar tegenstander schopt ook zij haar tegenstandster in de finale twee keer tegen de helm, Ippon en opnieuw Nederlands kampioen!