FC Den Bosch is het nieuwe kalenderjaar gestart met een nederlaag tegen FC Emmen. Foto: Henk van Esch

FC Den Bosch begint nieuw jaar met een valse start

Sport 184 keer gelezen

DEN BOSCH | Een lege, koude en regenachtige Vliert was het decor voor de eerste wedstrijd van 2022. In eigen huis bleek FC Emmen te sterk. 0-2 voor de bezoekers.

In de openingsfase van de wedstrijd kregen beide ploegen één kans. Na tien minuten kwam FC Den Bosch via Stan Maas met het eerste wapenfeit van de wedstrijd. De linksback ontving een lange pass van achteruit van Teun van Grunsven, die hij kon controleren in het strafschopgebied. Maas tikte de bal over zijn directe tegenstander heen en vuurde richting het doel. Zijn poging miste richting en ging naast. Enkele minuten later was het de andere linksback op het wedstrijdformulier met een poging. Lorenzo Burnet probeerde het vanaf randje zestien, maar schoot naast.

De wedstrijd leek wat op slot te zitten, toen FC Emmen via de linkerkant aanzette. Tot tweemaal toe kwam Assehnoun aan de linkerkant er doorheen. De eerste poging komt van de buitenspeler zelf, die in de korte hoek Van der Steen tegenkomt. Een tweede poging van FC Emmen binnen de minuut wordt nog geblokt door Steven van der Heijden, maar in derde instantie is het wel raak. De afvallende bal na het blok van Van der Heijden wordt door Keziah Veendorp binnengeschoten, vanaf ruim twintig meter. 0-1 voor de bezoekers na 27 minuten.

Enkele momenten na het doelpunt krijgt FC Emmen de uitgelezen mogelijkheid om de score te verdubbelen. Jasin-Amin Assehnoun haalt van grote afstand uit, maar zijn poging vindt de vuisten van Van der Steen. In de rebound lijkt Reda Kharchouch de score te verdubbelen, maar hij schiet van dichtbij hoog over. De Drentenaren kregen nog een aantal kansen voor de rust, met als gevaarlijkste poging een vrije trap van Van Ooijen. De middenvelder die drie jaar in de jeugdopleiding van FC Den Bosch speelde, schoot een vrije trap vanaf randje 16 op doel waar Wouter van der Steen op katachtige wijze de bal uit de kruising wist te tikken.

FC Den Bosch begon beter aan de tweede helft, dan de eerste eindigde. Kansjes kwamen er in het eerste kwartier na rust via Leijten en Van der Winden. FC Den Bosch leek het momentum te hebben, waarin ze FC Emmen goed onder druk wisten te zetten en het spel onder controle leken te krijgen. Totdat na een uur FC Emmen de voorsprong leek te verdubbelen via Mendes, maar de scheidsrechter constateerde een handsbal waardoor het feest niet doorging. Diezelfde Mendes wist even later van dichtbij een volgende poging te ondernemen, maar wederom was Van der Steen de man die FC Den Bosch in de wedstrijd hield. Dat deed hij een kwartiertje voor tijd weer op een poging van wederom Rui-Jorge Mendes.

Nick de Groot kreeg van Jack de Gier een kwartiertje speeltijd aan het einde. Voor hem betekent dit zijn debuut in het betaald voetbal. Een mooi moment voor hem én voor de jeugdopleiding van FC Den Bosch.
Na 83 minuten meldde FC Den Bosch zich weer voor het doel van FC Emmen. Kevin Felida draaide de bal in de richting van Hornkamp, die opdook in de 16. De spits wist de bal niet goed genoeg te controleren om te kunnen scoren. Toch was het FC Emmen dat na meerdere grote kansen in minuut 86 de genadeklap gaf. Assehnoun dribbelde aan de rechterkant door de defensie van FC Den Bosch heen en legde de bal af op Slor. Hij was niet zelfzuchtig en gaf de bal op een presenteerblaadje aan Mendes. Dit keer wist hij wel af te ronden. 0-2 voor FC Emmen.

In de blessuretijd was Soufyan Ahannach nog dicht bij een aansluitingstreffer. De buitenspeler speelde zich handig vrij en krulde de bal richting de kruising. Doelman Brouwer wist deze treffer te voorkomen.
Zo kwam FC Den Bosch niet tot scoren in de eerste wedstrijd van het nieuwe jaar. Op maandag 17 januari speelt FC Den Bosch haar volgende wedstrijd. Dan wacht het uitduel bij Jong Ajax.