Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
<p>Dukes winger Sione Fangaiuiha breekt door. The Dukes verloren uiteindelijk met 28-29.&nbsp;</p>

Dukes winger Sione Fangaiuiha breekt door. The Dukes verloren uiteindelijk met 28-29. 

(Foto: Peter Janssen)

The Dukes wederom strijdend ten onder na thriller

  •   keer gelezen   Sport

DEN BOSCH | Slappe thee in de eerste helft, sterke koffie met bodembezinksel in de tweede helft. Niet voor het eerst tijdens de kampioensfase is dat het verhaal van The Dukes dat zaterdag tegen Haarlem opnieuw net iets te laat aan een inhaalrace begon. De Noord-Hollandse equipe zegevierde met slechts één schamel puntje verschil: 28-29.

De jeugd heeft de toekomst. De turven Huub van Riel (8) en Sebas Doms (7) zijn uitverkoren om samen met co-captain Vuga Tagicakibau en Kevin Ebing de zon doorstoofde kunstgrassprieten op het complex aan de Limietlaan te betreden. Enkele sfeer verhogende rookbommen maken het plaatje compleet. Zowel publiek als spelers hebben er zin in.

In de openingsfase geven de teams elkaar bitter weinig toe. Na een minuut of tien komen de bezoekers op voorsprong door een penalty kick te verzilveren. Het eerste Haarlemse wapenfeit wordt gelijk genivelleerd door het 18-jarige talent Milan van Dongen die en passant de positie van full-back bekleedt. Dat hij in z’n vroege jeugdjaren bij het Udense Udi’19 voetbalde verklaart voor een deel zijn traptechniek. Even later doet hij het dunnetjes over door wederom een penalty kick tussen de hoge palen te schieten. Maar het is vooral Haarlem dat in de eerste helft domineert. De spelers van The Dukes krijgen liefst drie tries en twee conversies om de oren.

Na rust laat de thuisploeg zich van een betere kant zien. De Zimbabwaanse international Royal Mwale, die door trainer-coach Alex Chang in het veld is gebracht, demonstreert al snel dat hij mogelijk het tij kan keren. Een fraaie try is het gevolg. Het is de explosieve Gyan van den Bogert die de spanning in de wedstrijd terugbrengt door te zorgen voor de tweede Bossche try. Een volledige ommezwaai hangt in de lucht. De eveneens ingevallen Machiel van Kolck staat voor de zware opgave om vanuit een moeilijke hoek de conversie te benutten, een uitdaging die net iets te hoog gegrepen is. Kort daarna neemt Van Kolck revanche door zélf de bal op de grond te drukken: 21-22. De conversie lijkt een peulenschil, maar het projectiel mist op een centimetertje na de juiste richting.

The Dukes heeft duidelijk de smaak te pakken, de spelers zijn vastberaden om door te drukken. Op het moment dat Haarlem dreigt te bezwijken aan de opgevoerde druk, richt de ploeg zich verrassend op. Een try met conversie brengt het verschil weer op acht punten. Het is Jaap van der Vleuten die nogmaals de knuppel in het hoenderhok gooit door te zorgen voor de vierde Bossche try van de middag. De resterende conversie van Van Kolck is ditmaal wél raak. Het publiek langs de kant raakt half buiten zinnen. Hartpatiënten doen er verstandig aan om niet meer te kijken. The Dukes krijgt in de slotfase van scheidsrechter Gert Visser nog één penalty om de wedstrijd alsnog over de streep te trekken. Maar de afstand is eenvoudigweg te groot om een wonder te bewerkstelligen.

Na afloop heerst verslagenheid bij The Dukes. “Het is flink balen, maar dit is sport. Topsport welteverstaan. You win some, you lose some”, reageert de breedgebouwde Mwale die als hooker én prop een prima indruk maakte. “Mijn vader, moeder en twee zussen die vlakbij de Victoria Falls wonen, hebben meegekeken via de livestream. Ik kan je verzekeren dat ze ontzettend hebben meegeleefd. Haha, de kans is aanwezig dat ze óók hebben gezien dat ik in het heetst van de strijd mijn broek heb gescheurd.”

Jeugdinternational Milan van Dongen mag ook terugkijken op een sterk optreden. “Ik heb vandaag weliswaar de positie van full-back ingekleurd, maar eigenlijk speel ik nog liever met rugnummer 10 oftewel op de positie van fly-half. Mijn duim heeft het dit keer zwaar te verduren gehad, die was tijdens het duel bijna geknakt. De fysio heeft hem ingetaped, waarna ik ‘gewoon’ weer het veld ben opgerend”, aldus Van Dongen.

Meer berichten