Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
<p>De laatste Nederlandse winnaar van de Vuelta Joop Zoetemelk, handbikester Laura de Vaan uit Den Bosch en burgemeester Jack Mikkers tonen de unieke rode trui die gedragen gaat worden door de leider in de Vuelta.</p>

De laatste Nederlandse winnaar van de Vuelta Joop Zoetemelk, handbikester Laura de Vaan uit Den Bosch en burgemeester Jack Mikkers tonen de unieke rode trui die gedragen gaat worden door de leider in de Vuelta.

(Foto:)

Unieke Rode Trui voor doorkomst La Vuelta 2022 in Nederland

  •   keer gelezen   Sport

DEN BOSCH | Over 100 dagen start La Vuelta, één van de grootste wielerevenementen ter wereld, in Nederland. Om de start van de campagne met zeer veel activiteiten te lanceren, bracht een peloton onder leiding van Joop Zoetemelk een unieke rode trui van Breda, via ’s-Hertogenbosch naar Utrecht.

De rode trui die donderdag door de laatste Nederlandse winnaar van de Vuelta aan Burgemeester Sharon Dijksma werd overhandigd, is in meerdere opzichten uniek. Ontworpen door Mattijs van Bergen, bevat hij de beeldmerken van de betrokken steden (Breda, ’s-Hertogenbosch en Utrecht) en provincies (Utrecht en Noord-Brabant). De leider in het algemeen klassement van de Vuelta zal op Nederlandse bodem deze trui dragen. Het is voor het eerst in de historie van het wielrennen dat er speciaal voor een gastland een eigen leiderstrui wordt gebruikt.

Start in Breda

Het peloton begon haar tocht in Breda, waar de aftelklok van de Vuelta in gebruik werd genomen en de Rode Trui werd overhandigd. Vervolgens werden zij uitgeleid door 80 kinderen, die eerst een fietsbellenconcert ten gehore brachten. Hierna startten zij met het NK Slowbiken. Onderweg werd gestopt in Oosteind. Hier was een groep burgemeesters aanwezig om het peloton welkom te heten en de Vuelta-vlag - die alle doorkomstgemeenten zullen gebruiken - te hijsen.

Tussenstop in Den Bosch

Rond het middaguur arriveerden de renners in ’s-Hertogenbosch, waar ze werden onthaald op het speciaal gecomponeerde Bossche Vuelta lied. Opnieuw klonk een fietsbellenconcert. Hierna startte de laatste etappe naar Utrecht. Onderweg naar de finish werd op de Amerongse berg, het hoogste punt van de Vuelta etappes in Nederland, een speciaal bord onthuld om dit te markeren.

Aankomst in Utrecht

Tijdens het slotdeel van de tocht werd het peloton uitgebreid met groepen kinderen, Paralympische sporters en sloot het vrouwenpeloton aan. Gezamenlijk arriveerden zij op de Neude in Utrecht, waar Joop Zoetemelk, de laatste Nederlandse Vuelta winnaar, de rode trui overhandigde aan Burgemeester Sharon Dijksma. La Vuelta directeur Javier Guillén was getuige van de dag en het unieke voorproefje op ‘zijn’ evenement.

Burgemeester Sharon Dijksma: “Het duurt nog even voordat La Vuelta Holanda van start gaat, maar de activiteiten beginnen nu al. La Vuelta leeft in Utrecht, Noord-Brabant en in het hele land en dat is te merken. Laten we met zijn allen genieten van de aanloop naar dit iconische evenement.”

Javier Guillén, Algemeen Directeur van Vuelta a España: “Dit was een uniek voorproefje, waarin alles samenkomt wat Nederland zo geschikt maakt voor een evenement als La Vuelta. Schitterende fietsomgevingen, fietsers van alle leeftijden en enthousiasme bij iedereen. Ik kan niet wachten tot we eindelijk van start kunnen.”
Joop Zoetemelk, de laatste Nederlandse Vuelta winnaar: “Het was een mooie dag, met veel activiteiten. Het was eervol om het peloton aan te mogen voeren en deze speciale trui te kunnen overhandigen.”

Festival La Vuelta por favor!

De Vuelta a Espana start dit jaar in Nederland. Niet alleen worden er in augustus drie etappes verreden, in de aanloop naar dit spectaculaire wielerevenement is er een uitgebreid activiteitenprogramma. ‘s-Hertogenbosch is tijdens de tweede etappe van de Spaanse wielerkoers het startdecor. Op 20 augustus vertrekt de groep profwielrenners vanaf de Citadel voor een 183 km lange tocht naar Utrecht. Om 12.30 uur is de officiële start. Het peloton rijdt zeven kilometer geneutraliseerd door de binnenstad en het Paleiskwartier. De stad kleurt rood-geel op deze bijzondere dag! Breng een bezoek aan ‘Festival La Vuelta por favor’. Dit is een gratis festival voor jong en oud. Met gratis activiteiten en live uitzending van de koers. Meer info: www.lavueltaholanda.com.

Meer berichten