Met een 61-52 overwinning sleepte de ploeg van Erik Braal de vijfde wedstrijd eruit die vanmiddag (zondag 29 mei) in Leiden zal plaatsvinden. Foto: Robert Verboon

Heroes Den Bosch dwingt allesbeslissende Game 5 af

Sport 230 keer gelezen

DEN BOSCH | In een geweldig sfeervolle Maaspoort heeft Heroes Den Bosch vrijdagavond Game 4 gewonnen van ZZ Leiden. Met een 61-52 overwinning sleepte de ploeg van Erik Braal de vijfde wedstrijd eruit die vanmiddag (zondag 29 mei) in Leiden zal plaatsvinden. Edon Maxhuni scoorde 16 punten deze avond. Thomas van der Mars kwam tot 14 punten en 10 rebounds. Mohamed Kherrazi plukte 12 ballen onder de borden weg.

Beide ploegen beginnen met een aanval die strandt in schoonheid. Arunas Mikalauskas opent dan de score voor ZZ Leiden, waarna Edon Maxhuni ervoor zorgt dat het publiek mag gaan zitten. ZZ Leiden loopt dan weg naar een 3-9 voorsprong. Austin Price mag drie keer aanleggen vanaf de vrijeworplijn en doet dat feilloos. Einaras Tubutis en Shane Hammink wisselen vervolgens driepunters uit en even later is het Thomas van der Mars die met een dunk beide ploegen op gelijke hoogte brengt, 12-12. Het blijft een heerlijke pot basketball en het is ZZ Leiden dat met een 14-17 voorsprong aan het tweede kwart kan beginnen.

ZZ Leiden slaat gaatje

Van der Mars weet aan het begin te scoren voor Heroes Den Bosch en daarna hebben beide ploegen het vizier niet echt scherp staan. Missers en aanvallende fouten aan beide kanten zorgen ervoor dat er bijna drie minuten geen score te noteren valt. Het is dan Bouwknecht die na bijna vier minuten in het kwart voor de tweede score zorgt, 16-20. Via Olisemeka en Van Bree slaat ZZ Leiden het eerste gaatje. De ploeg komt op 16-25. Keime Helfrich is dan ook in het veld gekomen en laat meteen een driepunter los voor 19-25. Dat doet Van Bree ook aan de andere kant, maar door scores van Price en Hammink weet Heroes Den Bosch toch weer dichterbij te komen, 27-31. In de buzzer is het Maxhuni die de ruststand op 29-31 zet.

Foutenlast

ZZ Leiden komt na rust in de foutenlast. Het heeft met Ververs, Midtgaard en Dunn al drie spelers met drie fouten, waar aan de kant van Heroes Den Bosch alleen Dwayne Lautier-Ogunleye op drie fouten staat. De thuisploeg kan, onder leiding van Van der Mars de achterstand van twee punten omzetten in een voorsprong van vijf punten en het is Geert Hammink die de time-out aanvraagt voor zijn ploeg bij een 39-34 stand. De foutenlast bij ZZ Leiden brengt voor Heroes Den Bosch Maxhuni en Van Viet naar de vrijeworplijn. Tussendoor is het Mikalauskas die voor ZZ Leiden kan scoren, waardoor de stand met nog 45 seconden te spelen 43-39 is. Uiteindelijk bepaalt Boy van Vliet met een fade away jumper de score op 45-39.

Spanning is te snijden

De Jong en Bouwknecht zorgen ervoor dat ZZ Leiden weer dichterbij komt. Het verschil is dan twee punten in het voordeel van Heroes Den Bosch. Heel even loopt Heroes Den Bosch uit naar een 53-45 voorsprong, maar het zijn Dunn en Tubutis die het verschil weer op twee zetten, 53-51. Time-out Heroes Den Bosch met nog iets meer dan vier minuten te spelen. De spanning is dan te snijden en het zijn alleen Van der Mars en Dunn (1 x FT) die weten te scoren in vier minuten tijd. Met nog 43 seconden op de klok is de stand 55-52. Geert Hammink pakt een time-out. Van der Mars kan dan 57-52 laten noteren en ZZ Leiden kan in twee schotpogingen het netje niet vinden. Edon Maxhuni maakt er dan met twee vrije worpen en een lay-up 61-52 van en zo kunnen beide teams zich opmaken voor de allesbeslissende vijfde wedstrijd.