Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
<p>Lukas: "Ik ben een speler die vanaf achter, de baseline, speelt. Dan krijg je langere rally’s en dat vind ik mooi." (Foto: Rejoin Photography)</p>

Lukas: "Ik ben een speler die vanaf achter, de baseline, speelt. Dan krijg je langere rally’s en dat vind ik mooi." (Foto: Rejoin Photography)

(Foto:)

Bossche tennisbelofte Lukas Gruben droomt van college tennis

  •   keer gelezen   Sport

DEN BOSCH | Bovenaan de ranglijst van het Nederlandse juniorentennis staan, dat is niet voor iedereen weggelegd. Maar de 15-jarige Lukas Gruben uit Den Bosch wist het voor elkaar te krijgen. Sinds een kleine maand staat hij op plek één.

door Koen de Visscher

Lukas vertelt over zijn liefde voor de sport: “Ik vind het mooi dat er geen tijdslimiet aan een wedstrijd zit. Dat geeft minder stress en een vrij gevoel. Daarnaast is het gewoon een mooie sport, het spel is heel leuk. Ik vind balsporten sowieso leuk.” Lukas vertelt dat hij vroeger dan ook een aantal andere sporten heeft gespeeld. “Maar toen ik zeven was zette mijn vader me op tennis. Ik vond het al gauw heel leuk. In het begin trainde ik één keer per week, maar dat werd steeds meer. Nu is het bijna elke dag.” Het liefst speelt Lukas single. “Dat vind ik het leukst en dat kan ik ook het best, daar ligt dus mijn prioriteit. Double kan ik minder goed, maar dat is ook leuk om soms te doen. Maar als je met zijn twee op het veld staat, wordt er meer bij het net gespeeld, terwijl ik juist een speler ben die vanaf achter de baseline speelt. Dan krijg je langere rally’s en dat vind ik mooi.”

Eerste stappen
Naast Lukas zijn deelname in het onder 16 toernooi, waar hij nu dus bovenaan de ranglijst staat, zet hij ook zijn eerste stappen in de nationale ranglijsttoernooien (NRT) voor volwassenen. “Van de NRT speel ik niet alle toernooien, maar het zijn wel leukere toernooien”, vertelt Lukas. “Bij de onder 16 categorie ken je iedereen wel, daar kom je steeds dezelfde spelers tegen. Bij de volwassenen zijn er weer allemaal andere spelers, je ziet eens andere mensen. Ik vindt het ook fijn om tegen volwassenen te spelen want het niveau ligt een stuk hoger.” En het blijft niet bij de NRT. Lukas maakt ook al af en toe zijn opwachting bij International Tennis Federation (ITF) toernooien voor onder 18. “Die toernooien speel ik als ze plaatsvinden in Nederland. Daar zijn spelers uit alle landen, dus dat is ook meer een uitdaging omdat je ze niet kent.”

Voorbereiding
Hoe bereid je je voor op een wedstrijd? Lukas vertelt: “Vaak eet je de dag van tevoren goed, niet ongezond. Je moet je goed voorbereiden en genoeg spullen zoals eten en drinken meenemen. Dan ga je inspelen, doe je een warming up en dan is het tijd voor de wedstrijd.” Daarnaast moet er natuurlijk ook gewoon getraind worden. Vijf keer per week staat Lukas bij Amjoy in Eindhoven op de baan voor zijn training, “daar kan ik trainen met leeftijdsgenoten. Dat doe ik nu drie jaar.” Op zondag speelt hij in Eindhoven competitie bij ELTV. Op de overige dagen is hij meestal wel in Rosmalen op de baan te vinden. “Bij Bastion Baselaar in Rosmalen tennis ik vrij, gewoon voor mezelf.”

College tennis
Lukas kan zo niet een specifieke prestatie aanwijzen waar hij het meest trots op is, “die moet nog komen hopelijk.” Een doel heeft hij wel. “Over twee jaar, na de middelbare school, wil ik graag naar Amerika om daar te studeren en college tennis te spelen. Tot die tijd moet ik mezelf gewoon zoveel mogelijk verbeteren zodat ik met een zo hoog mogelijk niveau daarheen kan.” Lukas vertelt waarom hij zo graag in Amerika wil tennissen: “Ze spelen daar in teams, dat vind ik heel vet. Normaal speel je als individu. Met een team sta je nog steeds in je eentje op de baan, maar de punten die je behaalt gaan naar het team. Je mag daar ook gecoacht worden tijdens de wedstrijd, dat mag meestal niet. Het is dus leuk, want je wordt heel erg aangemoedigd door supporters en andere spelers. In Nederland moet je het meer zelf doen. En alles wordt daar gefaciliteerd, het is heel goed geregeld. Naast het tennis kun je dan ook nog een goede studie volgen.” Daarnaast wil hij graag het land leren kennen. “Je speelt dan wedstrijden door heel Amerika. En ik vind het ook gaaf om een ander land en een andere cultuur te zien.”

Meer berichten