Jeffrey Rynenberg is de voorzitter van TGG. Deze club verdwijnt, net als OSC'45, na ruim zeventig jaar van de Bossche voetbalvelden. Vanwege bezuinigingen heeft de gemeente bepaald dat ze moeten fuseren.
Jeffrey Rynenberg is de voorzitter van TGG. Deze club verdwijnt, net als OSC'45, na ruim zeventig jaar van de Bossche voetbalvelden. Vanwege bezuinigingen heeft de gemeente bepaald dat ze moeten fuseren. Foto: Lisette Broess-Croonen

Fusieclub DBN’22 moet een toekomstbestendige club worden

Sport 2.219 keer gelezen

DEN BOSCH | Twee Bossche voetbalclubs verdwijnen na ruim zeventig jaar uit de stad. TGG en OSC’45 moeten de krachten bundelen en gaan verder als DBN’22. “De clubs houden op met bestaan, maar de historie gaat niet verloren,” aldus Jeffrey Rynenberg.

door Lisette Broess-Croonen

Rynenberg is de huidige voorzitter van TGG en zal zich ook verkiesbaar stellen als voorzitter van DBN’22. “We zijn hier al een paar jaar mee bezig. Nu we aan het opbouwen zijn krijg ik er wel energie van. Diep in ons hart weten we dat de fusie goed is, maar er komt ook wel emotie bij kijken. We verliezen onze naam, de clubkleuren en de accommodatie. We zijn als TGG al vaak verplicht verhuisd en daar zit de pijn voor ons.”

De clubs moeten van de gemeente fuseren uit het oogpunt van bezuinigingen. “Vanuit de gemeente is de fusie van deze clubs wel logisch. Er zitten in deze hoek van de stad veel voetbalverenigingen. OSC’45 is daarvan de club die ons het meeste ligt. Wat we wel moeilijk vinden is dat het ons is opgelegd. Ook de keuze voor de accommodatie is door de gemeente besloten. Het was logischer geweest als de leden van beide verenigingen het zelf hadden mogen bepalen.”

Financieel plaatje

Volgens Rynenberg heeft het veel tijd gekost om uiteindelijk tot een goed plan te komen. “We willen er wel iets moois van maken, een toekomstbestendige club. Daar is een goed financieel plaatje voor nodig. Als TGG zijnde willen we ook goed gecompenseerd worden. Ten opzichte van twee jaar geleden staan we er wel een stuk beter voor, maar het taxatierapport dat er nu ligt vinden we discutabel. De gemeente zorgt voor het buitenterrein en geeft budget voor het opknappen van de ruimte onder de tribunes. Maar de rest moeten we zelf bekostigen en daar hebben we het geld van de onteigening voor nodig. We willen van het complex graag het groene paradepaardje van Den Bosch worden, met onder andere warmtepompen en zonnepanelen.”

Vlaggenschepen

DBN’22 zal komend seizoen starten met twee vlaggenschepen. “We hebben bij de mannen zowel een selectieteam op de zaterdag als op de zondag. Dat komt omdat TGG in de zondagcompetitie speelde en OSC’45 in de zaterdagcompetitie. We willen die beide teams graag laten bestaan. Op zaterdag hebben we straks ook een JO23 team. Dat toont onze ambitie, want met zo’n team hoop je dat jongeren langer bij de club blijven voetballen. In totaal hebben we dadelijk ongeveer dertien jeugdteams, een damesteam en ook ongeveer dertien seniorenteams, verdeeld over de zaterdag en zondag. En we hebben ons Special Team, waar we erg trots op zijn. Die hebben onlangs nog zilver gewonnen bij de SpecialOlympics 2022 in Deventer.”

Achterban betrekken

Om alles goed te organiseren, hebben TGG en OSC’45 veertien commissies opgericht met leden van beide verenigingen. “We proberen onze achterban zoveel mogelijk bij de fusie te betrekken. Ze hebben er wel moeite mee, maar ze steunen ons wel. De commissies hebben zich onder andere gebogen over de nieuwe naam, het logo en de clubkleuren. Het nieuwe tenue wordt zwart met oranje en groene tinten. Die komen van de oude tenues. OSC’45 voetbalde in een oranje shirt en TGG in een groen shirt. In het logo komen zowel de Orthense kruisen als de Sint Jan terug. Hoewel de fusie ons gedwongen is opgelegd en we dat lastig vinden, begin ik er steeds meer zin in te krijgen. Het is goed voor de toekomst van onze verenigingen.”

Geschiedenis

In 1945, na de oorlog, waren er enkele Orthenaren die een nieuwe club wilden oprichten. De club deed het goed en in de jaren tachtig was OSC’45 zelfs de grootste voetbalvereniging van Den Bosch. TGG werd in 1948 opgericht en speelde op de Parade, naast de Sint Jan. Van beide clubs kwamen meerdere (jeugd)spelers in het betaald voetbal terecht.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant