Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
<p>Vrijwilligers uit de buurt verven de tafels van Station Zuid. Het is de bedoeling dat het gaat bruisen bij Station Zuid.&nbsp;</p>

Vrijwilligers uit de buurt verven de tafels van Station Zuid. Het is de bedoeling dat het gaat bruisen bij Station Zuid. 

(Foto: Astrid Berkhout)

Broed betrekt nieuwe locatie: “Het is één groot avontuur!”

  •   keer gelezen   Verenigingen

DEN BOSCH | In 2015 zag Broed het levenslicht. Anno 2021 is het een coöperatie die ondernemende Bosschenaren stimuleert om de krachten te bundelen. “We willen vooral werelden met elkaar verbinden en samen werken aan een dynamische en toekomstbestendige stad.”

Door Astrid Berkhout

Broed was voorheen actief vanuit het Gasthuiskwartier in De Bosch. “Toen de kans zich voordeed om ons in het oude muziekcafé Lohengrin in de Zuiderpassage te vestigen, hebben we die meteen gegrepen”, vertelt ‘expeditieleider’ Jaap Klink. “We zitten hier midden tussen de mensen, dat past toch beter bij datgene wat we doen, namelijk samen zoeken naar oplossingen voor maatschappelijke problemen. Dan moet je weten wat er speelt en bereikbaar zijn voor mensen met ideeën en projecten. Waar anderen wellicht een doods winkelcentrum zien, zijn wij de enorme potentie. We willen die potentie van plekken, mensen én ideeën ten volle benutten. Want aan goede ideeën geen gebrek. Daar ligt ook de kracht van de coöperatie: het verbinden van bedenken en doen, van verbeeldingskracht en executiekracht.”

Lokaal, sociaal bier

Sinds enige tijd wordt met hulp van vrijwilligers uit de buurt - waaronder buurman Ger, een lokale kunstenaar - keihard gewerkt aan de transformatie van Lohengrin naar Station Zuid, zoals de nieuwe thuisbasis van Broed gaat heten. Er zijn grootse plannen. “In het kader van De Bossche Zomer hebben we een vergunning voor een terras met maximaal honderd zitplaatsen. Op ‘het meest betekenisvolle terras van Den Bosch’ zullen we ook ons eigen bier, BroedBier, schenken. Dit is voor nu gebrouwen door Brouwerij de Molen in Bodegraven, maar de ambitie is om hier na de zomer een eigen brouwerij te beginnen. Een ondernemende ontwikkelplek waar we mensen actief begeleiden naar waardig en waardevol werk. Deze zomer willen we echter eerst toetsen of er voldoende behoefte is aan een sociaal, lokaal gebrouwen biertje. ”

Broeden verbroedert

Het is de bedoeling dat het gaat bruisen bij Station Zuid. “We gaan voor een mooie mix van betekenisvolle activiteiten én gezelligheid. Van workshops en lezingen rondom maatschappelijke thema’s als eenzaamheid, armoede, werkgelegenheid en duurzaamheid tot live muziek, Dj’s en theater. Vooral jong talent én natuurlijk baanbrekende ideeën willen we een podium bieden. En hopelijk vinden de dart-, biljart- en muziekverenigingen die bij Lohengrin kind aan huis waren, weer hun weg naar Station Zuid. Het moet echt een creatieve werk- en ontmoetingsplek worden waar mensen uit verschillende werelden elkaar wél tegenkomen en waar nieuwe vriendschappen en inspirerende samenwerkingen ontstaan. Broeden verbroedert. We streven ernaar de creativiteit en het ondernemerschap van de mensen in de stad ten volle te benutten om vernieuwing in gang te zetten. Iedereen kan iets, samen kunnen we alles.”

Kom in actie

“We gaan mensen enthousiasmeren en activeren om mee te denken over oplossingen of juist mee te helpen met bestaande projecten, daarbij gebruik makend van ieders unieke talenten.”
Jaap haast zich te benadrukken dat de opening van Station Zuid op 15 juli pas het begin is. “Het zou ontzettend jammer zijn als men nu gaat zitten afwachten. Ik nodig mensen uit om vooral met ideeën te komen, hulp aan te bieden of de komende zomer gewoon een BroedBiertje te komen drinken op ons terras. We gaan laten zien dat iedereen een bijdrage kan leveren, ook kinderen, ouderen en mensen met een taalachterstand of met een beperking. Blijf niet aan de zijlijn staan maar pak de handschoen op en ga mee op avontuur. Zo maken we Station Zuid samen tot een succes.”
Kijk voor aanvullende informatie over Broed op https://broed.nu.

Meer berichten