De ouders en de zus van de overleden Anne bij de poster Kanker wil je nóóit horen.
De ouders en de zus van de overleden Anne bij de poster Kanker wil je nóóit horen. Foto: Bond tegen Vloeken

Bond tegen vloeken start campagne #weetwatjezegt

Verenigingen 208 keer gelezen

DEN BOSCH | Nederlanders staan bekend om hun directheid en stevige taal. Alleen hebben we niet altijd door welk effect deze manier van doen heeft op anderen. Daarom start de Bond tegen vloeken haar nieuwe campagne #weetwatjezegt. Met deze campagne wil deze Nederlanders bewust maken van kwetsend taalgebruik en vloeken.

Dinsdag 13 juli onthulde de Bond tegen vloeken de campagne #weetwatjezegt aan de Prinsesselaan in Utrecht. Vanaf 13 juli zijn door heel Nederland posters te zien met de woorden kanker, Jezus, God en jood. Op de posters zie je mensen die op allerlei manieren gekwetst zijn en nog steeds worden, door woorden die als scheldwoord of vloek gebruikt worden. Kanker wil je nóóit horen. Jezus is alles behalve een stopwoord. God is geen vloek, maar een zegen. Jood is je afkomst, nooit een scheldwoord. Woorden doen iets met mensen. Met deze bewustwordingscampagne roept de Bond tegen vloeken Nederlanders op om na te denken bij wat ze zeggen, kortom weet wat je zegt.

Van alle tijden

Schelden is helaas van alle tijden. Kees van Dijk, directeur Bond tegen vloeken: “Op straat, op de werkvloer en online horen en lezen we nog steeds te veel vloeken en scheldwoorden. Degene die het scheldwoord of de vloek uitspreekt, heeft vaak niet eens door wat hij of zij zegt en hoe kwetsend het is voor anderen. Daarom zijn wij deze campagne gestart. We willen mensen bewust maken van kwetsend taalgebruik.”
In de campagne zijn mensen te zien die in verschillende mate te maken hebben met een scheldwoord. Zo laten we letterlijk zien wie je kwetst als je scheldt met kanker of Jood of vloekt met Jezus of God. Het zijn woorden met impact die anderen raken. De Bond tegen vloeken wil Nederlanders bewust maken van hun taalgebruik. Weet wat je zegt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant