Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
<p>Op 10 juni jl. is het Netwerk Duurzaam &lsquo;s-Hertogenbosch officieel gelanceerd, de club van duurzaam doen: &ldquo;Doe vooral mee, want samen gaat het beter&rdquo;.</p>

Op 10 juni jl. is het Netwerk Duurzaam ‘s-Hertogenbosch officieel gelanceerd, de club van duurzaam doen: “Doe vooral mee, want samen gaat het beter”.

Netwerk Duurzaam ‘s-Hertogenbosch zet in op samenwerking

  •   keer gelezen   Verenigingen

DEN BOSCH | Op 10 juni is het Netwerk Duurzaam ’s-Hertogenbosch van start gegaan. Het is een logisch vervolg op de Bossche Energie Coalitie (BEC), die eind 2020 ophield te bestaan. 

Door Astrid Berkhout

Het netwerk richt zich op bestaande initiatieven van bedrijven en allerlei andere organisaties, waaronder scholen, burgers en burgergroepen. “We willen vooral een platform bieden om de zichtbaarheid van de vele duurzame initiatieven die er al zijn, te vergroten, om ze vervolgens samen te gaan versnellen.”

Breed opgezet

Aan het woord zijn Pim Ketelaars, kwartiermaker van het Netwerk Duurzaam ’s-Hertogenbosch, en Claire van Nunen, verantwoordelijk voor de communicatie. Vanwege het succes van de BEC hebben Rabobank, BrabantWonen, Heijmans en Gemeente ’s-Hertogenbosch het initiatief genomen om een nieuw netwerk in het leven te roepen. “Dit is heel breed opgezet. O.a. bedrijven en organisaties als het KWI College, Signum primair onderwijs, Avans, HAS, Heineken, Arcadis, Zayaz, Mooiland, Joost en Cas de Haan hebben zich ook aangesloten. Het is de bedoeling dat het netwerk de komende tijd verder gaat groeien.”

Duurzaam Weekend

Duurzame initiatieven kunnen aan worden gemeld via de website www.clubvanduurzaamdoen.nl. “Naar verwachting zullen deelnemers vier keer per jaar in communities of practice (CoP) bij elkaar komen om best practices met elkaar uit te wisselen. Op 8 oktober 2021 staat een eerste groot open evenement gepland tijdens het Duurzaam Weekend. Hier kun je je eigen verhaal uit de doeken doen voor het publiek, maar je kunt natuurlijk ook gewoon komen om de sfeer te proeven. Zo ontstaat langzaam maar zeker een multidisciplinaire, ‘sharing’ en learning’ community waarin je samen kunt leren en verder kunt groeien. Bovendien kun je gezamenlijk doelen stellen: waar staan we over een jaar en over vijf jaar? En wat moeten we doen om daar te komen?” 

Enorm veel te winnen

Als illustratie enkele voorbeelden van de vele initiatieven die er op dit moment al zijn. Bijvoorbeeld Ecozand. Onder deze noemer zetten bewoners van De Kop van het Zand zich in om de wijk versneld aardgasvrij te maken. En wat te denken van 073elektrisch, dat duurzame deelmobiliteit (in de vorm van elektrische deelauto’s) wil uitrollen over de stad. “Het is eeuwig zonde dat al zo veel mensen bezig zijn zonder het überhaupt van elkaar te weten. Daar willen wij verandering in brengen.”
“Het streven is verbindingen te leggen tussen bedrijven, initiatieven en netwerken om elkaar te inspireren en motiveren. Er is enorm veel te winnen. Wellicht worden bestaande initiatieven versneld, ontstaan vruchtbare samenwerkingen of worden nieuwe initiatieven ontplooid op terreinen waar nog kansen liggen. Hoe dan ook, samen vergroten we onze impact.” Momenteel wordt een stichting opgericht. “We krijgen een brede groep partners die dit lerend netwerk financieel mogelijk maken. Het is echter niet de bedoeling dat er veel geld in omgaat, we houden het allemaal ‘low key’. Wij faciliteren het netwerk alleen, de partners en de duurzame initiatieven zelf maken het tot een succes.” Iedereen kan zich dus aansluiten bij het netwerk maar beiden benadrukken dat wel een actieve houding wordt verwacht. “We zoeken betrokken, enthousiaste partners die hun verantwoordelijkheid willen nemen en zich samen met alle andere partijen hard willen maken voor een duurzaam ’s-Hertogenbosch. Alleen zo kunnen we een duurzame verandering teweegbrengen.”

Aanmelden

Voel jij je aangesproken door de oproep van het Netwerk Duurzaam ‘s-Hertogenbosch? Meld je dan aan via www.clubvanduurzaamdoen.nl. Tip: schrijf je in voor de digitale nieuwsbrief en volg het netwerk via Instagram en LinkedIn om op de hoogte te blijven.

Meer berichten