Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
<p>Vrijwilliger Jelle van der Doelen bij de ingang van het terrein van de KPJ/Jong Nederland in Nuland.&nbsp;</p>

Vrijwilliger Jelle van der Doelen bij de ingang van het terrein van de KPJ/Jong Nederland in Nuland. 

(Foto:)

“Ik gun iedere Nulander net zo’n fijne jeugd als ik heb gehad”

  •   keer gelezen   Verenigingen

DEN BOSCH | Het jaar 2021 is uitgeroepen tot het ‘Jaar van de Vrijwilliger’. En met recht. Vrijwilligers zijn onmisbaar voor een leefbare en sociale samenleving. Hoog tijd dus om het Bossche vrijwilligerskorps te eren met een serie portretten. Wie zijn deze vrijwilligers, wat beweegt hen en wat krijgen ze ervoor terug? In deel twee Jelle van der Doelen (25) uit Nuland.

Jongeren zijn anno 2021 nauwelijks nog betrokken bij hun eigen leefomgeving. Althans, dat is het verwijt dat nogal eens klinkt in de media. Een beeld waar de 25-jarige Jelle van der Doelen zich niet in kan vinden. Zeker niet in zijn geliefde Nuland waar hij - en met hem nog heel wat andere jonge vrijwilligers - zich al ruim tien jaar inzet voor de leefbaarheid in het dorp. Dat doet hij onder andere als bestuurslid van de KPJ waarmee hij heel veel activiteiten en evenementen voor vooral de jeugd organiseert, hij helpt bij de organisatie van het zomervakantiekamp van Stichting Jeugdbelangen en maakt deel uit van de BewonersAdviesGroep Nuland. 

Normaalste zaak van de wereld

“Ik heb het vrijwilligerswerk er met de paplepel ingegoten gekregen”, vertelt Jelle, die in het dagelijks leven mee aan het hoofd staat van het familiebedrijf De Kastaan dat actief is in de houtbouw: “Mijn vader was lid van Stichting Jeugdbelangen en nam mij als klein manneke al mee naar het zomerkamp en andere activiteiten. Ik weet dan ook niet beter dan dat het de normaalste zaak van de wereld is om je steentje bij te dragen binnen Nuland. Toen ik als 14-jarige werd gevraagd voor het bestuur van de KPJ heb ik dan ook niet getwijfeld. Dat doe je gewoon. Zo is het balletje gaan rollen en voor je het weet ben je gemiddeld zo’n drie avonden in de week zoet met vrijwilligerswerk. Maar ik heb nu zelf nog geen kinderen en alle tijd, dus ik doe het graag.”

Belangrijkste drijfveer

Ook al gaat er iedere week veel tijd in zitten, Jelle zou al die vrijwilligersfuncties voor geen goud willen missen. Vooral alle activiteiten die hij samen met de overige vrijwilligers van de lokale KPJ voor de Nulandse jeugd mogelijk maakt, geven hem veel voldoening. “Mijn belangrijkste drijfveer is dan ook om de jeugd van nu hetzelfde te bieden als ik heb mogen ontvangen. Want als kind heb ik zelf altijd enorm genoten van alle activiteiten en evenementen die er in Nuland plaatsvinden. Dat gun ik de generaties die na mij komen ook. Dat kan alleen als er voldoende vrijwilligers zijn. Helaas hebben veel mensen geen benul hoeveel tijd er in de organisatie van bijvoorbeeld de jaarlijkse Zeskamp gaat zitten, laat staan in een meerdaags evenement als het zomervakantiekamp. Ze zien het als vanzelfsprekend dat deze ieder jaar weer worden georganiseerd. Maar vanzelfsprekend is dat zeker niet. Het zijn echter wel dit soort activiteiten die Nuland maken tot wat het is: een bruisend en hecht dorp waar altijd wat te beleven valt. Ik hoop van harte dat dit ook in de toekomst zo blijft, maar dat kan alleen als we er met z’n allen de schouders onder blijven zetten.”

Trotse Nulander

Als je zoveel voor de gemeenschap doet, word je vanzelf steeds vaker gevraagd voor andere zaken. “Ik denk altijd dat alles toevallig op mijn pad komt, maar waarschijnlijk zoek ik het ook een beetje op. Want ik vind alles leuk. Bovendien kan ik heel slecht nee zeggen. Dat speelt ongetwijfeld ook een rol”, lacht Jelle, die zo ook de BewonersAdviesGroep Nuland is ingerold. Deze dient als klankbord voor de gemeente en probeert er zo voor te zorgen dat het gemeenschapsgeld in Nuland goed wordt besteed. Alhoewel hij ook deze taak met plezier vervult, heeft hij zeker geen verdere ambities op politiek vlak. “De politiek trekt mij totaal niet. Bovendien heb ik nog genoeg andere dingen op mijn lijstje staan. Stuk voor stuk gericht op Nuland inderdaad. Want als ik iets wel ben, is het een trotse Nulander”, besluit hij.

Vrijwilliger worden

Ben jij benieuwd wat jij met jouw talenten voor een ander kunt betekenen? Ga dan naar de website van de Bossche vrijwilligersorganisatie Galant: www.galant.nl.

Meer berichten