Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
<p>Martijn van Riet is als bestuurslid/vrijwilliger betrokken bij de aanleg van Voedselbos Woest in Rosmalen.</p>

Martijn van Riet is als bestuurslid/vrijwilliger betrokken bij de aanleg van Voedselbos Woest in Rosmalen.

(Foto: Wendy van Lijssel)

Helpende handjes gezocht voor aanleg Voedselbos Woest in Rosmalen

  •   keer gelezen   Verenigingen

ROSMALEN | Woest en aantrekkelijk voor jong en oud die er kunnen zien, proeven én ervaren dat je door samenwerking en gebruikmaking van de natuur óók voedsel kunt verbouwen. Zo wordt het en het is gelijk ook de doelstelling van het nieuwe voedselbos Woest dat herrijst in het Kanaalpark fase 2 in Rosmalen. Voor aanleg, onderhoud en helpen bij de plantdagen van november tot en met februari worden nog vrijwilligers gezocht.

door Wendy van Lijssel

Enkele jaren geleden organiseerde de gemeente Den Bosch een openbare bijeenkomst voor iedereen die graag mee wilde denken over een invulling van Kanaalpark fase 2. Een mooi stukje groen gelegen tegen Empel, de Groote Wielen en het Maximakanaal. Het leverde allerlei input op waarbij ‘groene ideeën’ zoals een boom- of fruitgaard een eetbare natuur de overhand hadden. Ook Martijn van Riet was erbij. “Ik woon in Rosmalen en ik vind het leuk om betrokken te zijn bij mijn leefomgeving en een bijdrage te leveren om deze leefbaar te hebben en te houden”, motiveert hij.

Stichting opgericht

Martijn en een aantal anderen opperden de aanleg van een voedselbos. Dat is een bos waarbij recreatie en voedsel verbouwen hand in hand gaan met het verhogen van de biodiversiteit en bodemverbetering. Een voedselbos is opgebouwd uit diverse lagen. Zo zijn er grote en kleine bomen, klimmers, fruitstruiken, groenen en kruiden, bodembedekkers, wortels en knollen. Martijn en gelijkgestemden werden op enig moment door de gemeente verzocht om naar aanleiding van de bijeenkomst samen een plan te ontwikkelen inzake de aanleg van een voedselbos op genoemde locatie. “Hoewel we elkaar om te beginnen niet kenden, klikte het tussen ons. We zijn gaan brainstormen, hebben uiteindelijk een stichting opgericht en de naam Voedselbos Woest bedacht”, aldus Martijn.

Steun van gemeente

Voedselbos Woest is er een in aanleg. Het 6-koppige bestuur wat naast Martijn gevormd wordt door Annemarie Hendriksen, Annette Hietbrink, Mirjam van Huizen, Peter Lammers en Annette Prinsen. De groep kan rekenen op steun van de gemeente, maar het is wel van meet af aan de bedoeling geweest dat zij de kar trekken. “De gemeente stelt de grond beschikbaar. Verder krijgen we financiële ondersteuning. Dat is niet genoeg om het hele bos van 1,8 hectare aan te planten. We zijn daarom ook druk geweest met een crowdfundingsactie en het werven van fondsen zodat we een basis hebben om aan de slag te gaan”, vertelt Martijn. 

Bomenexpert

Ook werd van meet af aan gebruik gemaakt van de expertise van bomenexpert en voedselbosontwerper Jade Koop. Zij heeft ook het ontwerp gemaakt van Voedselbos Woest. De indeling en opbouw ervan hangt uiteraard samen met wat je ermee wilt maar ook de grond waar een en ander op komt te staan is belangrijk. Woest wordt een openbaar Voedselbos. Alles wat er komt te staan wordt gezet op kleigrond. Om zich ook hierin te verdiepen bezocht het bestuur onlangs een soortgelijk al bestaand voedselbos. Martijn is er nog van onder de indruk. “We hebben een rondleiding en veel informatie gekregen, maar gelijktijdig ook heel veel lekkere dingen uit de natuur geproefd. Een frisse zuring, maar ook een chocolade bes en de sassafras, dat is een blaadje dat als een mandarijn smaakte en nog veel meer”, meldt hij enthousiast.

Eerste aanplantdagen

Intussen is er een lijst met wel 100 verschillende soorten aanplant zoals de peer, mispel allerlei bessen en nog veel meer. Zaterdag 6, 20 en 27 november en zaterdag 4, 11 en 18 december van 10.00 uur tot 16.00 uur zijn de 1e aanplantdagen. Er is al een werkgroep met een aantal vrijwilligers die niet bang zijn om vuile handen te krijgen, maar er is echt nog wel ruimte voor nieuwe mensen. “De werkzaamheden worden naar wens en spierkrachten verdeeld. Daarom is het nodig om je bij interesse aan te melden. Dat kan via www.voedselboswoest.nl.

Meer berichten