Van links naar rechts Floris van Puijenbroek, Franneke Hoeks en Liesbeth van Beekveld. (Foto: Olaf Smit)
Van links naar rechts Floris van Puijenbroek, Franneke Hoeks en Liesbeth van Beekveld. (Foto: Olaf Smit) Foto: Olaf Smit

Week van de Dialoog in Den Bosch: ‘Kom aan tafel, kom op verhaal’

Verenigingen 911 keer gelezen

DEN BOSCH | Verlang jij er ook zo naar? Gewoon met mensen te praten? Zonder stemverheffing of opgeheven vingertje? In gesprek te zijn door vooral te luisteren en een ander te begrijpen? Neem dan begin november eens deel aan een Dialoog. En ervaar een echt gesprek. Een verademing in een tijd vol tegengestelde en luid vertolkte meningen. 

door Tjeu Cornet

Van dinsdag- tot en met donderdagavond staan er op allerlei locaties in de stad Den Bosch speciale ‘dialoogtafels’. Als je wil kun je plaatsnemen. In een kleine groep tref je mensen met een heel verschillende achtergrond. Met hen ga je vervolgens in gesprek, door naar elkaars verhaal te luisteren en nieuwe inzichten op te doen. Een maaltijd zorgt daarbij voor een informele, smakelijke onderbreking. ‘De kunst van het samenleven’ heet dat volgens de stichting ’s-Hertogenbosch in Dialoog, die al voor de elfde keer de Week van de Dialoog in deze stad organiseert. Dit jaar vindt de Bossche Week van de Dialoog plaats van 2 tot en met 4 november.

Naast elkaar

Elke dialoogtafel heeft een gespreksleider die ervoor zorgt dat het gesprek goed verloopt. Sommige gespreksleiders doen dat al heel lang. Ze vertellen graag waarom. Een van hen is Liesbeth van Beekveld: “Wat ik zo mooi vind aan de Dialoog is dat deze gespreksvorm mensen naast elkaar brengt in een wereld waar wij vaak tegenover elkaar staan. Corona heeft ons niet alleen een tijdlang van elkaar geïsoleerd, maar we zien ook dat de aanpak ervan de tegenstellingen verscherpt. Tegelijk willen mensen juist nu elkaar ontmoeten, met elkaar praten en zich verbonden voelen. In een Dialoog kan dat. De deelnemers doen dat zelf; de dialoogleider creëert een sfeer van vertrouwen waarin de deelnemers zich open durven te stellen.”

Erbij horen

Acht jaar is Franneke Hoeks al gespreksleider. Zij ziet wat een Dialoog met mensen doet. “Ieder van ons wil ergens bij horen. Dat is een deel van het probleem dat we polarisatie noemen. Maar aan een dialoogtafel neem je helemaal alleen plaats, in je eentje, blanco. In tweeënhalf uur tijd gaan de deelnemers voelen dat ze erbij horen: bij deze groep. Dat komt doordat het gesprek dicht bij hen zelf blijft, hun ervaringen, hun verhaal, hun dromen. Juist doordat het niet over meningen gaat, luisteren mensen naar elkaar, leren zij van een ander, kunnen zij elkaar verrijken.” In het dagelijks leven is Franneke pastor: ‘Maar om eerlijk te zijn: in de Dialoog zie ik meestal meer kerk dan in de kerk zelf.”

Bijzondere plek

Floris van Puijenbroek merkt dat in een Dialoog deelnemers letterlijk ‘op verhaal komen’. “Buiten hebben we allemaal een mening en komen daar voor op. In een Dialoog draait het om wat we elkaar te vertellen hebben. Daardoor wordt zo’n avond vaak heel bijzonder, indringend zelfs. Zoals wanneer een vluchteling zijn of haar verhaal doet. En hoe de groep soms ná de Dialoog daarmee doorgaat.”

Van stadhuis tot moskee

Behalve het gesprek, de dialoogleider en de maaltijd wijst Floris op nog een belangrijk onderdeel: de locaties waar de Dialogen plaatsvinden. “Die zijn heel bijzonder en divers, van particuliere woningen tot de bibliotheek, van stadhuis tot moskee. Je weet tevoren niet waar je terechtkomt, maar je zult zien dat de plek van invloed is op het gesprek.”

Aanmelden

Doe mee en kom zelf op verhaal. Meld je als deelnemer of gespreksleider aan voor één van de Dialoogtafels. Dat kan via de website www.s-hertogenboschindialoog.nl, of per mail naar info@s-hertogenboschindialoog.nl. Bellen kan natuurlijk ook en wel met Wieke Wijnen op 06-42250988) of met Eric Peperkamp op 06-29366693. Deelname aan de Dialogen is kosteloos.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant