Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
<p>Er was vroeger niet zoveel te doen met die zandgrond; er groeide wat hei en er liep een herder rond met schapen. (Foto: Herman van Eijck)</p>

Er was vroeger niet zoveel te doen met die zandgrond; er groeide wat hei en er liep een herder rond met schapen. (Foto: Herman van Eijck)

(Foto: Herman van Eijck)

IVN-natuurmomentje: volop zand en hei rond Den Bosch

  •   keer gelezen   Verenigingen

DEN BOSCH | Veel bos en hei rond Den Bosch ligt op zandgrond. In het oosten de Nulandse hei en de Hooge hei, in het zuiden de Vughtse hei en nog wat verder naar het zuiden de Kampina. 

door Ferd Sauter

Er was vroeger niet zoveel te doen met die zandgrond. Er groeide wat hei en er liep een herder rond met schapen. Toch was dat de basis van de armoedige manier van landbouw bedrijven in Brabant. De mest van de schapen werd verzameld in de stal en gebruikt voor de akkerbouw. Het jarenlang opbrengen van mest en heideplaggen leidde tot bolle akkers, verhoogd in het landschap. Ten zuiden van Den Bosch, bij de Houwsestraat, kun je nog zo’n mooie bolle akker zien. Erg winstgevend was deze landbouw niet in vergelijking met de boerderijen op de klei in Friesland bijvoorbeeld. In Rosmalen was het al helemaal kommer en kwel, getuige het gezegde: ‘Rosmalen is een ellendig land, ‘s winters in het water en ‘s zomers in het zand’.

Over IVN Natuureducatie

IVN Natuureducatie verbindt mens en natuur en laat jong en oud beleven hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is. Dat doet IVN met cursussen, lezingen, wandelingen, natuurwerkdagen en een jeugdnatuurgroep. Meer info: www.ivndenbosch.nl.


Meer berichten