Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
<p>De bijna 300 ondervraagden noemen de saamhorigheid, gezelligheid &eacute;n slagkracht als grote voordelen.</p>

De bijna 300 ondervraagden noemen de saamhorigheid, gezelligheid én slagkracht als grote voordelen.

(Foto: Nulandia)

Overgrote meerderheid vóór fusie tussen Nulandia en Be Quick

  •   keer gelezen   Verenigingen

NULAND | Een ruime meerderheid ziet een fusie tussen Nulandia en Be Quick wel zitten, zo blijkt uit de enquête van eerder dit jaar. 

Ruim negentig procent van de ondervraagden ziet vooral voordelen, maar een klein deel ziet ook nadelen. De fusiecommissie van beide clubs - bestaande uit Eric Langens, Demi Pennings, Mark Dielissen en Rob van Nistelrooij - nemen dat mee in het vervolgtraject. De volgende stap is een plan richting de gemeente Den Bosch.

Breed draagvlak

Uit de enquête kan worden geconcludeerd dat er binnen Nuland een breed draagvlak is voor een eventuele fusie van beide clubs. De bijna 300 ondervraagden noemen de saamhorigheid, gezelligheid én slagkracht als grote voordelen. “Je ziet bij veel sportclubs in de regio dat ze elkaar versterken. Het complex en de club worden hier ook beter door, ook de vrijwilligers versterken elkaar. Een goed voorbeeld is Prinses Irene in Nistelrode”, is een van de vele reacties. Ook zien ouders voordelen dat hun kinderen eventueel onder één dak gaan sporten.

Voortborduren

De uitslag van de enquête sluit ook aan bij de verwachtingen van Be Quick-voorzitter Eric Langens en Rob van Nistelrooij, lid van de technische commissie en jeugdcoördinator van Nulandia. “Ik had stiekem verwacht dat meer mensen zouden reageren”, zegt Langens: “Maar ik ben blij met degenen die hem in hebben gevuld. De uitslag is goed, we willen hier op voortborduren. Wij denken dat een fusie uiteindelijk beter is voor de leefbaarheid en gezelligheid van de clubs.”

Behoud identiteit clubs

De ondervraagden vinden een fatsoenlijke sporthal voor Be Quick ook een must, net als dat er zorgen zijn over de parkeerdruk, de grootte van de kantine en het behoud van identiteit van de clubs. Die laatste punten zijn ook de grootste zorgen onder de tien procent die nu tegenstander is van een fusie. Of zoals een van de ondervraagden schrijft: “Doordat alles samengaat is het lastiger plannen met trainingen en wedstrijden qua velden.” En: “Misschien werkt het averechts en gaan of de korfballers of de voetballers niet meer naar de kantine.”

Goede afspraken

Van Nistelrooij en Langens benadrukken dat die zorgen serieus mee worden genomen in de vervolgstappen. “We zitten er voor de belangen van Be Quick én Nulandia, als één van beide clubs denkt zich boven de ander te moeten stellen, dan trap ik direct op de rem. Dat werkt niet bij een fusie”, zegt Van Nistelrooij. “We doen ons best om ervoor te zorgen dat de clubs zoveel mogelijk hun identiteit houden. Ik zie nu al vaak mensen van Be Quick in onze kantine, ik denk dat een fusie Nuland veel brengt.” Langens vreest ook niet dat Be Quick - de kleinste vereniging van de twee - wordt opgeslokt door Nulandia. “Ik denk dat we daar goede afspraken over kunnen maken. En ik denk dat op de clubkleuren en de naam na de identiteit van de beide clubs nu al niet ver uit elkaar ligt.”

Vervolggesprekken

Zowel de voor- als nadelen van een mogelijke fusie worden meegenomen in de vervolggesprekken met gemeente en leden. De eerste stap is een memo richting de gemeente met de wensen van beide clubs om op de huidige locatie tot een fusie te komen. Daarin worden ook onder meer de parkeerdruk en de kantinegrootte meegenomen. “De gemeente zal toch geld vrij moeten maken om de fusie voor ons Nulanders mogelijk te maken. Daarom is dit de eerste stap”, zegt Van Nistelrooij.

Lokomotiv Nuland

Er komt mogelijk nog een informatieavond over de plannen en zodra de gemeente het eens is met die plannen volgt er sowieso een algemene ledenvergadering om de fusie te bekrachtigen. Dat traject kost tijd. Langens: “Een eventuele verplaatsing van het sportpark behoort ook tot de mogelijkheden, maar dat is echt iets voor de lange termijn. Dat kan jaren duren.” Net zoals dat Nulandia en Be Quick voorlopig dezelfde naam houden. In de enquête werd nog gevraagd naar eventuele suggesties voor namen en die kwamen er volop: “Van Palings Sportvrienden FC tot BENU, Nulandiquick en Lokomotiv Nuland.” En om bij die laatste aan te sluiten, het treintje van de fusie dendert voorlopig nog wel even door.

Meer berichten