Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
Op dit moment wordt er even niet gespeeld op de tijdelijke accommodatie van Pétanque Union Bois le Duc op het terrein van Stichting Ouwestomp. “Volgend voorjaar gaan we los", aldus voorzitter Antoon van Mil.
Op dit moment wordt er even niet gespeeld op de tijdelijke accommodatie van Pétanque Union Bois le Duc op het terrein van Stichting Ouwestomp. “Volgend voorjaar gaan we los", aldus voorzitter Antoon van Mil. (Foto: )

Aan ambitie geen gebrek bij Pétanque Union Bois le Duc

  •   keer gelezen   Verenigingen

DEN BOSCH | Met opnieuw een aantal weken lockdownmaatregelen voor de boeg, wordt het er voor het verenigingsleven niet eenvoudiger op. Zeker niet als je net als Pétanque Union Bois le Duc stevig aan de weg aan het timmeren bent. Toch lukt het de kersverse Bossche jeu de boules-vereniging om ondanks alle coronaperikelen in een relatief korte tijd ruim 100 tientjesleden te werven. 

“De spelers weten van onze fraaie plannen en sluiten zich, zonder dat we op dit moment campagne voeren, nog steeds bij ons aan”, begint Antoon van Mil, voorzitter van Pétanque Union Bois le Duc. Hij doelt daarmee op het voornemen van de vereniging uiterlijk maart 2022 te starten met 16 jeu de boules-banen op het terrein van sportvereniging C.H.C. in Den Bosch. “Het leuke is dat wij een sportvereniging zijn, niet zomaar weer een buurtvereniging. We gaan toernooien organiseren en competities huisvesten, dit onder de vlag van de Nederlandse Jeu de Boules Bond (NJBB). De vereniging is er voor zowel de recreatieve- als wedstrijdspelers, maar bovenal voor jong en oud.” Wat velen niet weten is dat jeu de boules, officieel ‘pétanque’ geheten, een officiële wedstrijdsport is. De NJBB maakt dan ook deel uit van de overkoepelende Olympische organisatie NOC-NSF.

Ambitieus

De overvolle evenementenkalender van P.U. Bois le Duc voor 2022 is al te vinden op haar website en dat terwijl op dit moment de aanvraag voor de benodigde fondsen nog loopt. Van Mil vervolgt: “Het zo ambitieus als onze vereniging willen beginnen in deze wat onzekere tijden is dapper. Maar wij geloven 200% in onze plannen, zeker gezien het enorme potentieel aan spelers in en rondom ’s-Hertogenbosch. Onze evenementenkalender is daar een reflectie van.”

Perspectief bieden

Het enthousiasme waarmee Van Mil het verhaal van de vereniging uitdraagt, sluit aan bij diens gedachten: “Het is juist nu de tijd om met positieve dingen te komen en mensen perspectief op iets moois te bieden. Onze vereniging wordt ook de nieuwe pleisterplaats voor ouderen uit onze wijken. Daarnaast kunnen de financieel minderbedeelden, die toch aan sport willen doen en onderdeel willen uitmaken van het verenigingsleven/de maatschappij, zich bij ons aansluiten.”

Iedereen is gelijk

Van Mil doelt hiermee op de aard van het spel: jeu de boules is een relatief goedkope sport, slechts een set boules volstaat en je hoeft er bijvoorbeeld geen speciale kleding voor aan te schaffen. Ook kun je deelnemen als individu: “Er wordt op de clubavonden en -middagen in een zogenaamde ‘à la mêlée-mix’ gespeeld. Hierbij speelt iedereen met iedereen, de ‘betere’ en de ‘mindere’ spelers door elkaar. Iedereen is gelijk en niemand wordt uitgesloten op basis van spelniveau of persoonlijkheid.”

Banen momenteel gesloten

Op dit moment wordt er even niet gespeeld op de tijdelijke accommodatie van de vereniging op het terrein van Stichting Ouwestomp. Het bestuur van de laatstgenoemde stichting heeft, gezien de ontwikkelingen omtrent COVID-19, wijselijk besloten de accommodatie tot nader orde te sluiten. Een besluit waarin P.U. Bois le Duc zich, ondanks het dan even niet kunnen spelen, absoluut kan vinden. “Volgend voorjaar gaan we los,” sluit Van Mil overtuigend diens betoog af. Dan zal wat hem betreft de Brabantse hoofdstad een officiële sportvereniging rijker zijn. 

Kijk voor meer informatie over Pétanque Union Bois le Duc op de website: www.puboisleduc.nl.

Meer berichten