Met zijn gevarieerde gezang probeert de nachtegaal de vrouwtjes te verleiden. (Foto: Thea de Rooij)
Met zijn gevarieerde gezang probeert de nachtegaal de vrouwtjes te verleiden. (Foto: Thea de Rooij) Foto: Thea de Rooij

IVN-natuurmomentje: zangmeester de nachtegaal

Verenigingen 295 keer gelezen

DEN BOSCH | Zoals zijn naam al doet vermoeden, zingt deze vogel in de nacht. Hij wisselt zijn luide zang af met pauzes, fluittonen, trillers en crescendo’s.

Met zijn gevarieerde gezang probeert de nachtegaal de vrouwtjes te verleiden die net een paar dagen later dan de mannetjes terugkomen uit Afrika. Aangezien deze vogels in de nacht vliegen, maakt het mannetje dan de meeste kans. Als de verkering eenmaal een feit is, gaat het vogeltje in de ochtend en in de avond zingen. Na de gezinsuitbreiding leert het jong het zingen van zijn vader en van zijn buurmannen. Het jong pikt het geleerde snel op en kan al snel een grote variatie aan liederen ten gehore brengen.

U kunt deze vogel beluisteren op vrijdag 20 mei. Dan organiseert IVN Den Bosch een publiekswandeling door de Moerputten. Wellicht laten de vleermuizen zich dan ook zien. De gidsen nemen in ieder geval hun bat-detector mee. De wandeling begint om 19.30 bij de parkeerplaats op de hoek van de Deutersestraat en de Honderdmorgensedijk in Den Bosch.

IVN Natuureducatie verbindt mens en natuur door jong en oud te laten beleven hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk de natuur is. Meer info: www.ivndenbosch.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant