Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
<p>In totaal heeft de gemeente 30 sensoren op 20 plekken geplaatst. Hier werden de sensoren onder verschillende omstandigheden getest.</p>

In totaal heeft de gemeente 30 sensoren op 20 plekken geplaatst. Hier werden de sensoren onder verschillende omstandigheden getest.

(Foto: )

Geslaagde pilot in Den Bosch met slimme wegdeksensoren krijgt vervolg

  •   keer gelezen   Verkeer en vervoer

DEN BOSCH | Een jaar lang zijn in Den Bosch slimme wegdeksensoren getest. Deze sensoren leveren informatie op over verkeersstromen en andere factoren die van invloed zijn op het verkeer zoals temperatuur en neerslag. De pilot is succesvol verlopen en de resultaten zijn goed en dus krijgt de pilot een vervolg met meer sensoren voor nog meer informatie. 

Wethouder Ufuk Kâhya: “We gebruiken data en technologie op een slimme manier om het verkeer in onze gemeente schoner, veiliger en comfortabeler te maken voor iedereen. Ons Actieplan Duurzame Mobiliteit maakt het mogelijk dat we samen met studenten en een innovatieve startup succesvol konden experimenteren. De sensoren die we in de pilot gebruikten, zorgen ervoor dat we op een goedkopere manier nog meer kunnen meten en weten over hoe het verkeer zich ontwikkeld. Samen met het onderwijs en onze partners zetten we nu deze ontwikkeling voort.”

Online dashboard

In totaal heeft de gemeente 30 sensoren op 20 plekken in de gemeente geplaatst. Hier werden de sensoren onder verschillende omstandigheden getest. Je kunt denken aan verschillende soorten wegdek en verschillende typen wegen. Een jaar lang werden de sensoren blootgesteld aan verschillende weersomstandigheden. Dit varieerde van extreme hitte tot strenge vorst. De wegdeksensoren verzamelen de verkeersgegevens overigens zonder kabeld. De gegevens komen direct beschikbaar in een online dashboard. Dit maakt het mogelijk om bij een wegafsluiting direct het gevolg te zien bij omliggende straten en waar nodig bij te sturen.

Waardevolle aanvulling

De resultaten uit de pilot zijn goed. Er waren weinig storingen en de geleverde informatie is nauwkeurig in vergelijking met bestaande meetsystemen. Deze sensoren zijn een waardevolle aanvulling gebleken op het gladheidsmeetsysteem. De vooraf gestelde doelen werden hiermee ruimschoots behaald. Daarbij biedt het inwinnen van gegevens met de wegdeksensoren nog een aantal andere voordelen. Zo is een sensor flexibel inzetbaar en niet locatie gebonden. Dit betekent dat de sensor herbruikbaar is op een andere plek. De sensoren zijn bovendien nagenoeg onzichtbaar. Tenslotte zijn de kosten per meetpunt op jaarbasis ook lager.

Aantal sensoren uitgebreid

De komende periode gaat de gemeente verder met het gebruik van deze sensoren. In de verlenging van de pilot wil de gemeente informatie vergaren op de volgende onderwerpen: het onderscheid maken in verschillende soorten voertuigen (motor, personenauto, vrachtauto etcetera) en de betrouwbaarheid bij het meten van snelheid en temperatuur vergroten. Om dit te bereiken wordt het aantal sensoren uitgebreid naar 50.

Meer berichten