Bodempurist en landbouwpionier Arend Joosten aan het werk in de Vriendentuin op Zorgboerderij De Locatie.
Bodempurist en landbouwpionier Arend Joosten aan het werk in de Vriendentuin op Zorgboerderij De Locatie. Foto:

Voor landbouwpionier Arend Joosten is het oogsten begonnen

Landbouw / Visserij 1.013 keer gelezen

VLIJMEN | Dat Zorgboererij De Locatie een fijne plek is voor dagbesteding, is inmiddels bekend. Wat veel mensen niet weten, is dat er op het terrein ook voedsel wordt geproduceerd. Bij Boerderijwinkel Vers van de Akker kun je op woensdag, vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur terecht voor onder andere verse groente en fruit. De meeste producten zijn op geheel natuurlijke wijze - dus zonder gebruik te maken van kunstmest en pesticide - in eigen tuin geteeld door bodempurist Arend Joosten.

Toen Arend Joosten (63) 22 jaar geleden begon als moestuinder, had hij nog geen enkel idee hoe een goede bodem er uit moet zien. Vier jaar geleden begonnen als beheerder van de tuin van Zorgboerderij De Locatie - gelegen tussen Den Bosch en Vlijmen - verkeerde de bodem bepaald niet in topconditie. “Deze at als het ware als een kleine jongen”, vertelt Arend gepassioneerd: “Een enkele kruiwagen natuurlijke voeding per seizoen was toen nog voldoende. Inmiddels eet deze bodem echt als een volwassen vent. Ik verwacht dit seizoen dan ook zo’n veertig kuub voeding nodig te hebben.”
Dat zijn natuurlijk heel wat kruiwagens met natuurlijke voeding. Om over al het zaaien, schoffelen, onkruid wieden en bewateren nog maar te zwijgen. Gelukkig staat Arend - die zelf ook op het terrein van de zorgboerderij woont en leeft - er niet alleen voor. Bij het werk in de ‘Vriendentuin’ krijgt hij niet alleen hulp van cliënten van De Locatie, maar ook van vrijwilligers.

Commmunity Supported Agriculture

De oogst wordt gewoonlijk gedurende het jaar verdeeld onder de leden van ‘Vers van de Akker’, zoals de onderneming officieel heet. Daarnaast koopt Arend ook in bij collega akkerbouwers. Daarom heeft hij wel graag voorfinanciering. Dat bedrag wordt verrekend met de gekochte producten. Daarmee is ‘Vers van de Akker’ een prachtig voorbeeld van Commmunity Supported Agriculture; een vorm van samenwerking tussen burgers en lokale landbouwers die alsmaar populairder wordt. “Deze vorm van landbouw - waarbij in ons geval uitsluitend natuurlijke materialen en voedingsstoffen en dus geen kunstmest en pesticiden worden gebruikt - is helemaal van deze tijd”, benadrukt Arend: “Want het is niet alleen goed voor het milieu, maar vooral ook voor de consument. Zo weet je 100% zeker dat hetgeen je op je bord krijgt, ook echt gezond is. Bovendien sluit het perfect aan op de ontwikkeling die sinds aanvang van de coronapandemie in gang is gezet, waarbij de focus steeds meer op lokaal komt te liggen.”

Arend is zonder meer een pionier op het gebied van natuurlijk telen. “Ik ben in 1992 al begonnen met dit idee. Natuurlijk beschikte ik over de nodige theoretische kennis van de landbouw, maar veel van wat ik dacht te weten, heb ik in de loop der jaren over boord moeten gooien. Veel kennis was gebaseerd op de oude manier van telen waarbij gebruik wordt gemaakt van grote hoeveelheid kunstmest die de bodem snel uitput. Neem de teelt van kool als voorbeeld. Ik verbouw onze kolen al drie jaar op een rij op hetzelfde plekje in de tuin. En de kwaliteit wordt ieder jaar alleen maar beter. Dat kan volgens de boeken helemaal niet. Maar wij - in samenspraak met professor Higa uit Japen - bewijzen hier het tegendeel!”

Nieuwe vrijwilligers zijn welkom

“De gewassen boeien mij overigens maar ten dele. Mij is het vooral om de bodem te doen. Daar ligt mijn passie. Een passie en manier van leven die ik graag met anderen deel. Nieuwe vrijwilligers zijn dan ook van harte welkom. Ongeacht leeftijd of achtergrond. Voor hulp in de tuin, maar ook voor de verwerking van de oogst in jam, chutney, of gewoon zuurkool”, besluit Arend.

Meer weten? Bel met Arend op 06-50580685, of kijk eens op www.arendjoosten.nl en/of de Facebook-pagina: www.facebook.com/boerderijwinkel.versvandenakker.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant