Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
<p>Op dinsdag 7 september ontvingen de jongeren van woonvoorziening WonenZoals aan de Mozartsingel de sleutel van hun woning. Daarmee kunnen de jonge bewoners beginnen aan een nieuwe fase in hun leven. </p>

Op dinsdag 7 september ontvingen de jongeren van woonvoorziening WonenZoals aan de Mozartsingel de sleutel van hun woning. Daarmee kunnen de jonge bewoners beginnen aan een nieuwe fase in hun leven.

(Foto: WonenZoals)

Bewoners woonvoorziening WonenZoals aan Mozartsingel ontvangen sleutel

  •   keer gelezen   Wonen

DEN BOSCH | Op 7 september ontvingen de jongeren van woonvoorziening WonenZoals aan de Mozartsingel de sleutel van hun woning. Daarmee is het nieuwbouwproject opgeleverd en kunnen de jongeren beginnen aan een nieuwe fase in hun leven. Zelfstandig wonen, maar toch samen, met 24-uurs zorg en begeleiding. 

Voor BrabantWonen speelde, naast het realiseren van goede woningen voor de doelgroep, duurzaamheid een grote rol. Het resultaat is een energiezuinig gebouw dat voornamelijk met hout is gebouwd. Ouders - verenigd in WonenZoals - hebben het initiatief genomen voor het realiseren van een woonvorm waarin jongeren met een lichte lichamelijke en/of verstandelijke beperking zelfstandig kunnen wonen. In samenwerking met de gemeente, woningcorporatie BrabantWonen, WY-architecten en Hendriks Coppelmans is deze woonwens nu gerealiseerd. Een bijzonder moment voor de 18 jongeren en hun ouders. Vanaf nu hebben de jongeren die niet (volledig) zelfstandig kunnen wonen, toch de mogelijkheid om net als andere jongeren uit te vliegen en uit huis te gaan. Ze hebben ieder een eigen woning en daarnaast zijn er twee gezamenlijke ruimtes waar ze kunnen ‘chillen’. Er is 24 uur per dag zorg en begeleiding aanwezig in het pand, om de jongeren bij te staan waar nodig.

Energiezuinig

De woonvoorziening is gebouwd volgens het Nul-op-de-Meter-principe en is zeer energiezuinig. Op het dak liggen zonnepanelen die schone energie opwekken. Daarnaast zorgen bodemwarmtepompen voor verwarming, koeling en warm water. Ondergrondse tanks vangen regenwater op voor toiletspoeling. Doordat de woning energiezuinig is, blijven de woonlasten voor de bewoners betaalbaar en draagt BrabantWonen bij aan een duurzame wereld. De constructie is van CLT (kruislaaghout) en de niet dragende elementen - zoals de gevel - zijn houtskeletbouw. Om geluidsoverdracht te voorkomen zijn de wanden afgewerkt met gerecyclede gipsplaten en de vloeren verzwaard met een cementdekvloer waarin ook de vloerverwarming is verwerkt. Het hout blijft op andere plekken zoveel mogelijk zichtbaar, bijvoorbeeld in de gangen en ook aan de plafonds.

Indeling woningen

De woningen hebben een woonkamer met open keuken, een slaapkamer en een badkamer en hebben een oppervlakte van 45 vierkante meter. Van de 18 woningen zijn er 6 iets ruimer en geschikt voor bewoners met een rolstoel. De ingang, gezamenlijke ruimtes, gangen, lift en tuin zijn toegankelijk voor alle bewoners. Meer info: www.wonenzoals.nl.

Meer berichten