Jan Cools (midden) is vrijwilliger bij het buurtpreventieteam in de Bossche wijk Aawijk. (Foto: Maikel Samuels)
Jan Cools (midden) is vrijwilliger bij het buurtpreventieteam in de Bossche wijk Aawijk. (Foto: Maikel Samuels)

Buurtpreventie in Den Bosch: ogen, oren en hart voor je buurt

Wonen 1.525 keer gelezen

DEN BOSCH | Het bevordert de veiligheid en leefbaarheid. Het vergroot je sociale netwerk. Bovendien is het gezond. Bestaat zo’n tovermiddel? Ja, deelname aan een buurtpreventieteam. Ontmoeting met een enthousiaste coördinator.

Jan Cools woont in Aawijk-Noord, de Rivierenbuurt in Den Bosch. Al veertig jaar, naar tevredenheid. Samen met zijn dochter Annemarie is hij eigenaar van autorijschool Coenen. Maar zijn oplettendheid reikt verder dan het dashboard. Ook buiten werktijd geeft Jan zijn ogen en oren de kost: “Een jaar of tien geleden leerde ik wijkagent Eric van Dijk kennen. Of ik iets voelde voor het opzetten van een buurtpreventieteam? Dat leek me wel wat.” 

“Het kan om van alles gaan”

Sindsdien gaat hij twee à drie keer per week op pad in Aawijk-Noord. Altijd met een mede-teamlid, afwisselend overdag en ’s avonds. Soms met een hesje aan, zaklamp binnen handbereik. “We zijn ogen en oren voor de gemeente. Als we op onze tocht iets tegenkomen dat niet in de haak is, melden we dat.” Het kan om van alles gaan. Vandalisme, grofvuil dat rondslingert, ramen die ongewild uitnodigen tot insluiping. Maar ook kapotte straatverlichting, overlast van jongeren of verdachte situaties. “Als het echt dringend is, bel je 112. Gelukkig is dat zelden. Vaak is een melding bij de gemeente of het aanspreken van de betrokkenen voldoende.”

Misverstanden

Het buurtpreventieteam maakt deel uit van een netwerk dat zich inzet voor veiligheid en leefbaarheid: hulpdiensten, jeugdboa’s, straatcoaches en wijkagenten. “Het verschil is dat wij vrijwilliger zijn en enkel signaleren en ondersteunen.” Over de teams bestaan ook misverstanden. Eén: ze dienen louter om criminaliteit te voorkomen. Jan: “Nee, je bent er niet alleen om fietsendieven of oplichters met babbeltrucs uit je buurt te houden. Je meldt ook sociale problemen, zoals verwaarlozing of verward gedrag.” 

Geen behoefte aan avonturiers en fanatici

Tweede misverstand: de teams bestaan uit cowboys die zich in een wildwestfilm wanen. Jan, zonder paard in de gang: “Nee alsjeblieft niet! Aan avonturiers of fanatici hebben we geen behoefte. Een uitdagende houding werkt ook als een rode lap. We zoeken juist verbinders, mensen die hart voor de gemeenschap hebben. De belangrijkste karaktereigenschappen voor dit werk? Rust, sociale lenigheid en betrokkenheid.” Voorkennis is niet nodig. Wel een VOG, in de volksmond een ‘bewijs van goed gedrag’. Derde misverstand: deelname zou zeeën van tijd kosten. Jan: “Nee, je bepaalt echt zelf hoe vaak en wanneer je op pad wil. Het is vrijwilligerswerk.”

Zeven buurtpreventieteams in Den Bosch

Momenteel heeft ’s-Hertogenbosch zeven buurtpreventieteams: Groote Wielen, Empel, Maaspoort, Rompert, Kruiskamp/Schutskamp, Deuteren en Aawijk-Noord. Gezamenlijk tellen ze ruim negentig leden. Lange tijd was de politie de drijvende kracht achter de buurpreventieteams. Sinds een jaar of acht is de gemeentelijke afdeling Openbare Orde en Veiligheid (OOV) eindverantwoordelijke. Zij staat de teams met raad en daad bij. Regelmatig biedt OOV informatiebijeenkomsten. De thema’s variëren van ondermijning en jeugdcultuur tot EHBO of omgang met agressie.

Versterking is welkom

Het team van Jan bestaat momenteel uit vier mannen en twee vrouwen. De leeftijd is vijftig-plus, maar er zijn ook teams met twintigers en dertigers. Versterking is altijd welkom, weet Jan. “Bovendien wil de gemeente graag aan de slag in wijken waar nog geen team is.” Dinsdag gaat hij zelf weer op pad. Een wandeling van gemiddeld anderhalf uur, zo’n zes à zeven kilometer. “Ja, het is nog gezond ook”, zegt de rijschoolhouder lachend. Zijn favoriete verkeersbord in vrije tijd? L209. Ja, precies: Attentie Buurtpreventie.

Meld je aan

Interesse in deelname aan een buurtpreventieteam? Stuur dan een mailtje naar veiligheid@s-hertogenbosch.nl, of bel met 073-6155333. Kijk ook eens op www.s-hertogenbosch.nl/samenzienwemeer.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant