Vanaf 1 juli geldt in de gemeente een opkoopbescherming. Het is daarmee verboden om een woning van minder dan ongeveer 355.000 euro te kopen en daarna te verhuren.
Vanaf 1 juli geldt in de gemeente een opkoopbescherming. Het is daarmee verboden om een woning van minder dan ongeveer 355.000 euro te kopen en daarna te verhuren.

Gemeente zet vanaf 1 juli opkoopbescherming in tegen speculanten

Wonen 240 keer gelezen

DEN BOSCH | Vanaf 1 juli geldt in de gemeente een opkoopbescherming. Op deze manier wil de gemeente potentiële kopers beschermen tegen speculanten.

Het is daarmee verboden om een woning van minder dan ongeveer 355.000 euro te kopen en daarna te verhuren. “Het doel van de maatregel”, zo schrijft de gemeente, “is om de goedkope en middeldure koopwoningvoorraad te beschermen. Hiermee wil de gemeente starters en huishoudens met een middeninkomen een betere kans geven op de woningmarkt.” Ongeveer 30 procent van de totale koopwoningvoorraad zou onder de maatregel vallen.

Niet genoeg

Een meerderheid van de raad vindt de maatregel echter niet ver genoeg gaan. Zij zien liever rond de 50 procent van de koopwoningvoorraad onder de opkoopbescherming vallen. De maximale transactiewaarde waarop de opkoopbescherming van toepassing is zou dan oplopen van de huidige 355.000 euro naar 431.000 euro. Omdat zij echter geen vertraging willen in de uitvoering van de opkoopbescherming zoals nu vastgesteld is er een motie ingediend om deze later uit te breiden naar 50 procent van de koopwoningvoorraad.

Vier jaar

De woningen mogen de eerste vier jaar na aankoop niet verhuurd worden. Woningen die vóór 1 juli al langer dan zes maanden verhuurd werden, mogen wel nog steeds verhuurd worden, óók als je deze na 1 juli 2022 koopt. “De opkoopbescherming geldt dus voor woningen die bij aankoop ‘vrij van huur en gebruik’ waren”, aldus de gemeente. De gemeente meldt verder: “De opkoopbescherming geldt voor alle wijken en buurten en is van toepassing op alle woningen met een WOZ-waarde van 260.000 euro op 1/1/2020. In de praktijk is dit momenteel een transactieprijs van 355.000 euro.” Er gelden drie wettelijke uitzonderingen voor verhuur onder de opkoopbescherming: “Verhuur aan bloed- of aanverwanten in de eerste of tweede graad; Tijdelijk verhuur van maximaal 12 maanden, mits u zelf minstens 1 jaar in uw woning heeft gewoond; Verhuur van woonruimte die onlosmakelijk verbonden is met een bedrijfsruimte, kantoor of winkel.”

Verschil met zelfbewoningsplicht

De opkoopbescherming is niet hetzelfde als de zelfbewoningsplicht. Deze gaat namelijk alleen over nieuwbouwwoningen en geldt niet automatisch maar wordt door de gemeente met de ontwikkelaar overeen gekomen. De opkoopbescherming daarentegen geldt automatisch voor iedereen die een woning koopt in de hierboven beschreven categorie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant