Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
Bericht van het UWV.
Bericht van het UWV. (Foto: UWV)

Krapte op Brabantse arbeidsmarkt neemt verder toe

  •   keer gelezen   Zakelijk

DEN BOSCH | Nadat eind juli 2021 al het laagste aantal WW-uitkeringen in 10 jaar werd bereikt, was er ook in augustus weer sprake van een afname van 5%. Daarmee telde de provincie Noord-Brabant eind augustus 32.300 WW-uitkeringen. Doordat ook het aantal vacatures sterk groeit, neemt de krapte op de arbeidsmarkt verder toe.

Sinds de spanningsindicator door UWV wordt berekend (2016) is de krapte nog niet zo hoog geweest. Dat is bijvoorbeeld duidelijk terug te zien in de detailhandel, waar het personeelstekort snel oploopt. Van alle arbeidsmarktregio’s in Noord-Brabant is de krapte het grootst in Zuidoost-Brabant.

Aantal WW-uitkeringen blijft sterk dalen

In Noord-Brabant neemt het aantal WW-uitkeringen sinds februari 2021 onafgebroken af. In augustus nam het aantal WW-uitkeringen verder af met 5%. Landelijk was de afname in augustus op maandbasis ook 5%. De grootste afname van het aantal WW-uitkeringen in Noord-Brabant was deze maand in de horeca (-15%), de cultuursector (-13%) en ook in de detailhandel nam het aantal WW-uitkeringen af (-8%).

Krapte historisch hoog in Brabant

Alle arbeidsmarktregio’s in Nederland kennen op dit moment een (zeer) krappe arbeidsmarkt. In het tweede kwartaal is de spanning op de arbeidsmarkt in Noord-Brabant verder toegenomen en bereikt hiermee een historisch hoogtepunt. Werkgevers hebben relatief veel vacatures in verhouding tot het aantal beschikbare werkzoekenden met een WW-uitkering. Van alle arbeidsmarktregio’s in Noord-Brabant is de krapte het grootst in Zuidoost-Brabant. Voornamelijk ICT-beroepen en technische-beroepen hebben in deze regio een (nog) hogere spanning in vergelijking met Noord-Brabant.

Meer berichten