Logo kliknieuws.nl/bosscheomroep
<p>Windpark De Rietvelden in Den Bosch gezien vanaf de windmolen aan de Graaf van Solmsweg, kijkend op de windmolen op het terrein van de Heineken brouwerij.</p>

Windpark De Rietvelden in Den Bosch gezien vanaf de windmolen aan de Graaf van Solmsweg, kijkend op de windmolen op het terrein van de Heineken brouwerij.

(Foto: )

Windpark in Den Bosch verduurzaamt brouwerij, schepen en ook woningen

  •   keer gelezen   Zakelijk

DEN BOSCH | Windpark De Rietvelden zorgt ervoor dat de Heineken brouwerij duurzaam produceert, dat BCTN elektrische schepen laat varen en dat 540 inwoners van Den Bosch samen duurzame elektriciteit opwekken. Bij de opening van het windpark werd dan ook benadrukt dat de vier windmolens zo bijdragen aan een duurzamer Den Bosch.

Windpark De Rietvelden bestaat uit vier windmolens op en bij bedrijventerrein De Rietvelden. Het is een gezamenlijk initiatief van Heineken, containerterminal BCTN, firmaBarten, de familie Pennings, coöperatie Bossche Windmolen West (BWW) en duurzaam energiebedrijf Pure Energie. Coöperatie BWW en Pure Energie coördineerden de ontwikkeling en bouw van het windpark en zorgen dat de duurzaam opgewekte elektriciteit in Den Bosch wordt benut. Op 15 oktober - aan de voet van de windmolen aan de Graaf van Solmsweg - werd het windpark geopend door wethouder Mike van der Geld. De windmolens hebben inmiddels hun eerste duurzame kilowatturen geproduceerd. Tijdens de opening werd toegelicht hoe deze kilowatturen bijdragen aan een duurzamer Den Bosch.

Heineken

Drie van de vier windmolens leveren elektriciteit aan de Heineken brouwerij op het bedrijventerrein, zo lichtten Piet-Hein Timp (category manager Sustainability and Energy bij Heineken) en Arthur Vermeulen (directeur Windenergie bij Pure Energie) toe. Eén van de windmolens staat ook op het terrein van Heineken. Deze drie windmolens voorzien in circa zestig procent van de elektriciteitsvraag van de brouwerij. Aangevuld met elektriciteit uit Windpark Barrepolder naast de brouwerij in Zoeterwoude, zonnepanelen op beide brouwerijdaken en elektriciteit uit Windpark Fryslân zorgt dit ervoor dat het volledige elektriciteitsgebruik van Heineken duurzaam in Nederland wordt ingekocht.

BCTN

Op het bedrijventerrein is ook de containerterminal van BCTN gevestigd. Vanaf deze plek komen en gaan goederencontainers per binnenvaartschip van en naar andere locaties in Nederland en België. BCTN heeft samen met NedCargo een elektrisch aangedreven schip ontwikkeld. Speciale batterijcontainers die deze schepen voeden, worden opgeladen met een deel van de elektriciteit opgewekt door Windpark De Rietvelden. Daardoor stoten deze schepen geen CO2 meer uit, vertelde Wim Busser, Purchase and Support Director van BCTN.

Coöperatie BWW

Joep Mol, voorzitter van coöperatie BWW, legde uit dat 540 inwoners van Den Bosch lid zijn van de coöperatie. De leden brachten door de aankoop van Bossche Windmolen Delen vijftien procent eigen vermogen bijeen voor de bouw van de coöperatieve windmolen. Het vreemd vermogen werd geleend bij Rabobank ’s-Hertogenbosch. De opbrengst van de windmolen wordt onder de leden verdeeld met Energy Credits: een jaarlijkse korting op de energierekening. Ook besteedt coöperatie BWW een deel van de opbrengst aan educatieve en innovatieve projecten op het gebied van duurzame opwek in Den Bosch.

De windmolen van coöperatie BWW wekt meer elektriciteit op dan dat de leden verbruiken. Inwoners van Den Bosch die geen lid zijn van de coöperatie kunnen toch stroom afnemen door klant te worden bij Pure Energie via een speciale webpagina: https://pure-energie.nl/bosschewindstroom/.

Omgevingsfonds

Een deel van de opbrengst van het windpark wordt ter beschikking gesteld aan de omgeving middels het omgevingsfonds. Gekozen doelen moeten bijdragen aan duurzaamheid, groen in de buurt, leefbaarheid en beperking van mogelijk negatieve effecten van het windpark op de omgeving. Er wordt gewerkt aan een stichting die het fonds beheert. Wie wil helpen deze op te zetten, kan contact opnemen met BWW en Pure Energie via info@windparkderietvelden.nl. Meer info: https://windparkderietvelden.nl/omgevingsfonds/.

Meer berichten