Afbeelding

Politie over criminele netwerken: ‘Er komt een moment dat de politie op je schouder tikt’

112 3.902 keer gelezen

2021 was een bewogen jaar met mooie resultaten voor de politie in Oost-Brabant. Dat werd donderdag bekendgemaakt door de regionale driehoek.

Politiechef Wilbert Paulissen noemde in Oost-Brabant de avondklokrellen in Eindhoven en Den Bosch als dieptepunt. “Demonstreren is natuurlijk een grondrecht en daar staan we als politie ook pal voor. Het stelt ons echter wel voor een aantal dilemma’s. Door de forse inzet die we plegen om de openbare orde te handhaven, blijven andere taken soms liggen. Bovendien gaat de toegenomen agressie mijn collega’s ook niet in de koude kleren zitten.”
Paulissen maakte meerdere resultaten bekend over afgelopen jaar. Zo kreeg de politie door het kraken van berichtendiensten als Encrochat, Sky-ECC en ANOM de beschikking over een schat aan informatie. “Daarvan maken we ook in Oost-Brabant dankbaar gebruik. Zo hebben we enkele grote criminele netwerken die zich bezig hielden met de internationale handel in en productie van synthetische drugs weten te ontmantelen. En er ligt nog voldoende om hier het komende jaar mee door te gaan. Het is een enorme bron van informatie die ons veel inzichten geeft in de werkwijzen van criminele organisaties. Er komt een moment dat de politie op je schouder tikt.”

Woninginbraken
Het aantal woninginbraken in 2021 daalde van 2528 naar 2072. 6,9 procent is opgelost. Het aantal straatroven daalde van 116 naar 83, waarbij 27,7 procent is opgelost. Het aantal overvallen namen af van 64 naar 30. 43,3 procent van de zaken werd opgelost.
26 grote onderzoeken op het gebied van cybercrime werd afgerond. Hier liggen nog grote uitdagingen, volgens Paulissen. “Deze vorm van criminaliteit neemt alleen maar toe. Of het nu gaat om grote ransomware-aanvallen op bedrijven, of de kleinere vormen van digitale fraude zoals de ‘vriend in nood what’s app’. Natuurlijk zullen we als politie er alles aan doen om daders op te sporen, maar we moeten hier een breed maatschappelijk front tegen vormen. In de bestrijding van cybercrime is het essentieel te werken aan een brede bestrijding: voorkomen, verstoren én opsporen. Dat doen we publiek-privaat en in internationaal verband. Dat vraagt ook om een heel andere aanpak van de politie. Een voorbeeld daarvan is de Taskforce Ransomware die in onze eenheid is opgezet samen met het Team High Tech Crime.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant