<p>Jan van den Hulsbeek en zijn zoon Martijn weten alles over goede bemesting en tuinonderhoud.</p>

Jan van den Hulsbeek en zijn zoon Martijn weten alles over goede bemesting en tuinonderhoud.

(Foto: )

Een goed begin van het voorjaar in Wanroij

  •   keer gelezen

WANROIJ | De lente is begonnen! De zon begint meer en meer te schijnen. Bomen en planten laten langzaamaan hun groen zien en de vogeltjes kwetteren er vrolijk op los. Het begin van de lente is tevens hét moment om flink aan de slag te gaan in de tuin, voorbereidend op een heerlijke en zonnige zomer. Maar wat kun je nou het beste doen om jouw tuin optimaal te laten groeien en bloeien? Bij Tuincentrum Van de Hulsbeek in Wanroij vertellen ze er graag meer over.

In slechts een paar eenvoudige stappen is de tuin volgens Jan van de Hulsbeek zomerklaar te maken. Volgens de Wanroijnaar is het enkel een kwestie van de natuur hier en daar een duwtje in de rug geven. Denk bijvoorbeeld aan het snoeien van planten. Jan: “Laatbloeiende Heesters of vlinderstruiken moet je juist nu snoeien. Die bloeien op jong hout en gaan dan van de zomer heel mooi groeien.” Maar volgens de tuinspecialist zijn er meer planten die juist nu een goede knipbeurt kunnen gebruiken. “Denk ook aan de vaste planten als lavendel, kattenstaart of ridderspoor. Als je ze nu knipt gaan ze in de zomer prachtig uitlopen en bloeien.”

“Nu is het ook de tijd voor het bemesten. Dit is essentieel voor gezonde en bloemrijke planten. Het organische zorgt voor een goede grondstructuur.” De Wanroijnaar zet zijn spreekwoordelijke docentenpet op en gaat dieper in op de organische lesstof. “Hiermee krijgt de grond een beter bufferend vermogen. Zie het als een soort spons voor water en voedingsstoffen. Het organische materiaal maakt dat deze veel beter worden opgenomen én vastgehouden.” Omdat iedere tuin uniek is biedt Van den Hulsbeek grondanalyses aan. Hiermee wordt volledig uitgeplozen welke voedingsstoffen in veelvoud aanwezig zijn, én welke ontbreken. “Maar we nemen ook de pH waarde mee. Op basis van die gegevens kunnen wij een bemestingsadvies opstellen.”

Volgens Jan heeft goede bemesting ook invloed op de dierlijke visite in de tuin. “Een goed bemeste plant is sterker en beter bestand tegen schimmels en ziektes. Zo worden de bladeren harder, en dat vinden de rupsen juist weer minder lekker.” Maar voor de regenwormen is die bemesting juist beter. De tunneltjes van deze gravende vrienden zorgen namelijk voor meer zuurstof in de grond. Daarnaast kan het water dieper komen. “En ze zorgen voor een betere biodiversiteit. Wormen zijn immers het favoriete maaltje van vogels, egels en andere dieren die we zo graag in onze tuin zien.”

De Wanroijnaar kan zo nog uren doorkletsen over het zomerklaar maken van de tuin. Maar om echt het voorjaarsgevoel te krijgen kun je beter langskomen op Oosteind 1.

Meer berichten