Afbeelding

Versoepelingen blijven uit, avondklok vanaf volgende week om 22.00 uur

Algemeen 159 keer gelezen

REGIO | Vanaf volgende week woensdag gaat de avondklok een uur later in. Dat maakte demissionair premier Mark Rutte afgelopen dinsdagavond bekend. De eindtijd van de avondklok blijft 04.30 uur. Verder wordt er niet versoepeld. “Vanwege de besmettingscijfers kunnen er geen maatregelen worden versoepeld”, aldus Rutte. De nieuwe maatregelen gelden tot en met dinsdag 20 april.

“De mooiere tijden liggen nog even voor ons”, vertelt Rutte. “De mooiere tijden breken aan als straks mensen met een kwetsbare gezondheid en zestigplussers zijn gevaccineerd. Dat is een tijd waarin weer meer kan.” Het Kabinet heeft besloten om de start van de avondklok te verplaatsen van 21.00 uur tot 22.00 uur. Als voornaamste reden werd dinsdagavond de zomertijd (gaat zondag in) gegeven, waardoor het langer licht is ’s avonds.

Geen versoepelingen
Het kabinet zette twee weken geleden de deur op een kier voor eventuele versoepelingen vanaf 31 maart. Er werd onder andere gesproken over het opengooien van de terrassen en het verruimen van de mogelijkheden om te winkelen. Deze versoepelingen komen er voorlopig niet. Rutte zei daarover het volgende: “Twee weken geleden hoopten we voor Pasen kleine versoepelingen door te kunnen voeren. Alleen als het r-getal rond de één zou blijven en de cijfers in de ziekenhuizen stabiel. Nu moeten we vaststellen dat dat niet het geval is.” Het RIVM laat weten dat de situatie in Nederland inderdaad verslechterd. Meer mensen blijken besmet en het aantal ziekenhuisopnamen stijgt. Het kabinet verlengt verder het negatief advies voor reizen naar het buitenland tot half mei. Over de zomervakantie kan het kabinet nog niks zeggen.
Afhankelijk van de cijfers wil het kabinet versoepelen of aanscherpen. De volgende persconferentie is op dinsdag 13 april.

Steunpakketten
Rutte liet weten niet van de een op andere dag te stoppen met de steunpakketten. Er wordt gewerkt aan een plan om bedrijven verder te helpen en ze daarna een goede start te laten maken.

Vaccineren
Volgens demissionair minister De Jonge kan begin juli, als de zomervakantie begint, iedereen die dat wil een eerste prik hebben gekregen. “De zelftestpilots worden uitgebreid en in april gaan we over op zelftesten”, zegt De Jonge. Hogeronderwijsinstellingen moeten vanaf 26 april een dag per week fysiek onderwijs kunnen geven met deze vorm van zelftesten. Het ministerie kijkt ook naar de inzet van zelftesten in het bedrijfsleven.
Vanaf mei wil De Jonge toegangstesten, waarmee werd getest bij onder meer de Fieldlab-festivals, invoeren. “De toegangs- en sneltesten gaan een belangrijke rol spelen of we de teugels kunnen laten vieren. Ook om dingen mogelijk te maken die volgens de besmettingscijfers eigenlijk niet kunnen”, besluit De Jonge.

Toegangstesten
Op andere plaatsen zal het gebruik van toegangstesten meer mogelijk kunnen maken. Voordat een evenement of activiteit begint, moet dan een test gedaan zijn. Bij een negatieve uitslag krijgt iemand toegang. Deze kan getoond worden via een app. Op voorwaarde dat de corona-cijfers dit toelaten, worden de komende periode proeven gedaan bij bijvoorbeeld kleinschalige evenementen en activiteiten.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant