<p>Naast Paul Bax zijn Teun Bors en Marjolein van der Sanden ook als Manueel therapeut werkzaam in de praktijk.</p>

Naast Paul Bax zijn Teun Bors en Marjolein van der Sanden ook als Manueel therapeut werkzaam in de praktijk.

(Foto: Bart van Dinten)

Laat hoofdpijn behandelen in Cuijk

  •   keer gelezen

CUIJK | “Hoofdpijnklachten komen veel voor en kunnen ernstig belemmeren in het dagelijks functioneren. Ongeveer 1 op de 5 Nederlanders heeft regelmatig last van hoofdpijnklachten.” Aan het woord is Paul Bax, ruim 25 jaar een vertrouwd gezicht in en buiten de regio. Als Manueel therapeut is hij werkzaam bij Fysiotherapie Cuijk Centrum en behandelt daar onder meer mensen die met hoofdpijnklachten te maken hebben.

“Hoofdpijn is een klacht waar diverse oorzaken voor kunnen zijn. We kennen waarschijnlijk allemaal wel de hoofdpijn die kan ontstaan na een nacht slechter geslapen te hebben of bij griep en verkoudheid. Deze hoofdpijn verdwijnt vaak na een paar uur. Er zijn echter ook vormen die een andere oorzaak hebben en langer aanhouden.

De meest voorkomende soorten van hoofdpijn in de praktijk zijn: Tension type hoofdpijn en Cervicogene hoofdpijn. Tension type hoofdpijn, ook wel spierspanningshoofdpijn genoemd wordt gekenmerkt door een drukkende, knellende hoofdpijn rondom of aan beide zijden van het hoofd. TTH wordt veroorzaakt door een verhoogde spierspanning (ook wel triggerpoints) in de nek- en schouderspieren, hoofdspieren en rugspieren. Deze verhoogde spierspanning kan verschillende oorzaken hebben, zoals een slechte lichaamshouding, eenzijdig werk, spierzwakte of bijvoorbeeld stress. Cervicogene hoofdpijn kenmerkt zich door een eenzijdige hoofdpijn, uitstralend vanuit de nek naar het hoofd in combinatie met een bewegingsbeperking van de nek. Deze hoofdpijn wordt veroorzaakt door een minder goede functie in de hoge nekwervels. Vandaar ontstaat een uitstralende hoofdpijn aan een zijde van het hoofd.

De Tension type hoofdpijn en de cervicogene hoofdpijn zijn goed te behandelen met Manueel therapie. Tijdens de 1e behandeling wordt bepaald welk type hoofdpijn iemand heeft en waar deze door wordt veroorzaakt. Vervolgens wordt er een behandelplan opgesteld. Bij de Tension type hoofdpijn zullen vaak triggerpoints en een verhoogde spanning in de spieren worden gevonden. Een zeer effectieve behandeling om de triggerpoints te behandelen is Dry Needling. Vaak wordt deze aangevuld met oefeningen en houdingsadviezen. Bij de cervicogene hoofdpijn worden er specifieke technieken toegepast om de gewrichten beter te laten functioneren en om de houding en bewegingen te verbeteren. Daarnaast worden er tips en adviezen gegeven over een goede houding en om te voorkomen dat de klachten terugkomen.

Naast Paul Bax zijn Teun Bors en Marjolein van der Sanden ook als Manueel therapeut werkzaam in de praktijk.

Voor meer info kunt u bellen of mailen naar de praktijk (0485-313205, info@fysiotherapiecuijk.nl). Kijk ook eens op www.fysiotherapiecuijk.nl

Meer berichten