Burgemeester Hans Teunissen bij de Nierspromenade in Gennep. "Ik ben een verbinder."
Burgemeester Hans Teunissen bij de Nierspromenade in Gennep. "Ik ben een verbinder." Foto: Jos Gröniger

Burgemeester Hans Teunissen: ‘’t bevalt supergoed’

Algemeen 641 keer gelezen

GENNEP | Zijn installatie als burgemeester in Gennep heeft op 5 oktober afgelopen jaar niet het cachet gekregen dat je onder normale omstandigheden zou mag verwachten. Corona beïnvloedde dat en bepaalt de werkwijze, maar desondanks blikt (bijna) Gennepenaar Hans Teunissen terug op een geslaagd eerste half jaar in de gemeente waar hij het burgemeestersambt voor het eerst beoefent. “Het bevalt supergoed.”

Door Jos Gröniger

De in Ysselsteyn geboren en getogen Hans Teunissen is bijna inwoner van Gennep. Het is een kwestie van tijd dat hij en zijn echtgenote hun woning in de Niersstad betrekken. “Ik woon dan op loopafstand van het gemeentehuis”, zegt hij, om er meteen een weetje aan toe te voegen. “Voor het eerst in 48 jaar woont er een burgemeester weer in Gennep zelf.”

In de burgemeesterskamer in het fraai heringerichte gemeentehuis zit de burgemeester op de praatstoel. De voertaal is dialect. In alles blijkt: Hans Teunissen is in zijn element in Gennep.
“Het bevalt me supergoed, zelfs in de Coronatijd. Er kunnen geen evenementen gehouden worden. De Elfde van de Elfde, de Kaarsjesavond, de Mértzitting, carnaval, huwelijksjubilea en sportwedstrijden zijn de momenten waarop ik de inwoners en organisaties normaal gesproken zou kunnen ontmoeten. Er zijn helaas geen gebeurtenissen waar ik nu al onderdeel van kan zijn. Ondanks die beperkingen blijf ik tevreden. Ik ervaar Gennep als een dynamische en mooie gemeente. Het is hier heel divers.”

Het blijkt: de kersverse burgemeester heeft niet stilgezeten in zijn ‘eerste honderd dagen’ in het nieuwe ambt. “Het is inmiddels een half jaar geleden dat ik in Gennep geïnstalleerd werd. De tijd is omgevlogen, ja”, zegt Teunissen, die vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken en regionaal begeleid wordt. “Ik zit in een burgemeestersklasje met eveneens startende collega’s. We ondersteunen en coachen elkaar.”
Daarnaast legde hij contacten in het Gennepse. Coronaveilig uiteraard. “Ik heb een op een afspraken gemaakt, vaak digitaal. Ik sprak onder andere met vertegenwoordigers van de geloofsgemeenschappen in Gennep, heb de bibliotheek bezocht en heb een huisarts gesproken. Het heeft me mooie inzichten gegeven. De zorg voor elkaar past in het DNA van de Gennepenaar.”
Als voormalig wethouder in de gemeente Venray en gedeputeerde in de Provincie Limburg had Hans Teunissen een bestuurlijk andere rol dan in het ambt als burgemeester van Gennep. “In de eerdere functies was ik portefeuillehouder. Nu ben ik meer het luisterend oor, een verbinder. De politieke dimensie is weg.” De stap naar de functie van burgemeester is een logische. “De liefde voor openbaar bestuur blijft natuurlijk. Besturen past bij mij.”

De vraag hoe zijn gemeente er over vijf jaar uitziet pareert de burgemeester. "Hoenderpark is klaar, op KEC Ganapja hebben de diverse organisaties hun plaats gevonden. Maar wat mij meer bezighoudt is de situatie hier over vijftien jaar. Welke gemeente zijn we dan? Wat is dan de rol van het buitengebied. Welke bedrijvigheid is er? In het vakantieseizoen verblijven er meer dan vijfduizend bezoekers waarvan een groot deel op Centerparcs in Heijen. Recreëren in eigen land wordt populairder”, zegt de burgervader, die ook een rol voor Gennep ziet. "Op deze kleine postzegel hebben we veel te bieden. Er is veel te beleven.”
Teunissen koestert zijn ervaringen in het eerste half jaar in Gennep. Ook denkt hij na over de toekomst, en dat wil hij samen met Gennepenaren doen. ”We moeten nadenken over de toekomst. Waar willen we in 2035 kunnen bouwen. Wat voor gemeente zijn we dan? Hebben we vijftienduizend inwoners, of willen we doorgroeien naar de twintigduizend?
Zover is het nog niet. Voor de nabije toekomst mijmert hij over de eerste publieksactiviteit in zijn gemeente. Straks in de zomer een terrasje pikken? Hans Teunissen denkt aan een eerdere activiteit. "We zouden de Lintjesregen graag meer cachet geven, maar dat is in april niet haalbaar.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant