Grote drukte bij het tankstation in Kranenburg. Vooral veel Nederlanders tankten tweede paasdag.
Grote drukte bij het tankstation in Kranenburg. Vooral veel Nederlanders tankten tweede paasdag. Foto: Jos Gröniger

Nederlanders tanken massaal in Duitsland voordat test- en registratieplicht ingaat

Algemeen 692 keer gelezen

GRENSREGIO | Het is vandaag doorlopend spitsuur bij de tankstations aan de Duitse kant van het grensgebied. Tallloze automobilisten uit het tot ‘hoogrisicogebied’ verklaarde Nederland trekken naar plaatsen als Wyler, Kleve, Goch en Kranenburg om ‘snel’ de tank vol te gooien. Voor wie vanuit Nederland de deelstaat Nord-Rhein Westfalen in reist gelden vanaf morgen nieuwe regels met een test- en/of registratieplicht.

Het Robert Koch Instituut (het Duitse RIVM) adviseerde de Duitse Bondsregering Nederland aan te merken als een hoogrisicogebied. De typering is van toepassing op gebieden waar gedurende zeven opeenvolgende dagen 200 besmettingen per 100.000 inwoners worden geregistreerd.
Deze inschaling heeft tot gevolg, dat vanaf dinsdag bij binnenkomst vanuit het buurland voor iedereen de verplichting geldt om een actueel testbewijs bij zich te hebben. Ook geldt er een registratieplicht. De huidige uitzonderingsregeling voor het kleine grensverkeer tussen Nederland en Nordrhein-Westfalen komt hiermee te vervallen.

Voor tanken of boodschappen dient vanaf dinsdag een negatieve Coronatest, die maximaal 48 uur van de voren is afgenomen, overlegd te worden. Automobilisten die vanuit de gemeente Gennep via Duitsland naar Nijmegen rijden of via Emmerich en ’s Heerenbergh de Achterhoek in willen kunnen, mits zij hun rit rechtstreeks volbrengen, zonder registratie en test reizen. Voor trips die langer dan 24 uur duren geldt ook de registratieplicht. De regels gelden in de regio met veel groene grenzen ook voor recreanten. Voor mountainbiken of wandelen in bijvoorbeeld het Reichswald is in principe ook een negatieve test verplicht.

Regels en uitzonderingen
Iedereen die vanaf 6 april Duitsland vanuit Nederland inreist, moet zich registreren op www.einreiseanmeldung.de. Op de registratieplicht bestaan uitzonderingen voor doorreizigers (door NRW resp. Nederland), verblijven van max. 24 uur (in NRW resp. Nederland) en personen die beroepshalve grensoverschrijdend personen, producten of goederen transporteren.
Bij het binnen reizen vanuit Nederland dient men in principe het bewijs van een actueel negatief testresultaat op zak te hebben. De test (PCR-test of PoC-sneltest resp. zelftest onder toezicht van vakkundig personeel) mag bij het inreizen niet ouder dan 48 uur zijn. Uitzonderingen zijn doorreizen (door NRW resp. Nederland), personen die beroepshalve grensoverschrijdend personen, producten of goederen transporteren als ze minder dan 72 uur in NRW verblijven, veiligheidsdiensten in interventiesituaties en gegronde specifieke gevallen op aanvraag bij de bevoegde Geneeskundige Dienst.

Voor grenspendelaars geldt dat de test (in plaats van 48 uur) maximaal 72 uur voor het inreizen afgenomen mag worden. Dat betekent, dat binnen een normale werkweek twee tests volstaan. Verder kan de test kan ook meteen na het inreizen afgenomen worden, bijvoorbeeld onmiddellijk na aankomst op het werk of op school of in een testcentrum.

Het SMS-bericht dat passanten van de Nederlands-Duitse grens ontvangen.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant