Lian Hoesen en Richard Keuninx vertellen over de Dorpskamer.
Lian Hoesen en Richard Keuninx vertellen over de Dorpskamer. (Foto: Jos Gröniger)

Heijense Dorpskamer opent zodra het weer mag

  •   keer gelezen

HEIJEN | In de kernen Ven-Zelderheide, Milsbeek en Ottersum was de huiskamer voordat Corona uitbrak al een goed ingeburgerde ontmoetingsplek. Als vierde in de gemeente Gennep wordt in Heijen een dergelijke accommodatie in gereedheid gebracht. De Heijense Dorpskamer nadert de voltooiing. “Mits de omstandigheden het toelaten willen we in juni van start gaan”, zeggen de bestuursleden Lian Hoesen en Richard Keuninx.

Door Jos Gröniger

De bestuursleden die al ruim twee jaar in functie zijn voor Bevordering Leefbaarheid Ouderen Heijen (BLOH) spreken in de Dorpskamer aan de Wethoudershof, waar de meubels bijna op de plaats kunnen. “We vergaderen maandelijks met de acht bestuursleden die de taken onderling verdeeld hebben”, zegt Richard Keuninx. Ook stak het bestuur haar licht op bij initiatieven in de buurt. “We kunnen van elkaar leren. En we hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden.”Er wordt in Heijen al jaren over een huiskamer gesproken, maar de plannen voor de Dorpskamer werden pas concreet nadat de bouw van huurwoningen aan de Wethoudershof doorgang vonden. Opdrachtgever was wooncorporatie Destion dat ten behoeve van de leefbaarheid voor de huurders huiskamerprojecten realiseert en voor een symbolisch bedrag verhuurt.
“We zijn blij met de geste van Destion, dat ook de keuken in de Dorpskamer ingericht heeft, een uit het eigen Raad van Commissarissen Fonds Leefbaarheid middelen beschikbaar stelde voor elektrische apparatuur”, zegt Lian Hoesen. Voor de afwerking en inrichting werden zoveel mogelijk lokale ondernemers benaderd. De betrokkenheid met het initiatief waar iedereen die gezelschap en ontspanning zoekt terecht kan. Het is ook de bedoeling dat er een goede wisselwerking ontstaat. “De Dorpskamer is er voor het hele dorp”, zegt Lian Hoesen, “We werken samen met de Zonnebloem en de KBO uit Heijen.”
De twee bestuursleden met achtergrond in de zorg, zijn er klaar voor en willen zo snel mogelijk de eerste gasten ontvangen. “We gaan vijf dagen per week open. Over de zondag wordt nagedacht. We streven ernaar op 1 juni te openen. Het is de bedoeling om eens per week een maaltijd te verzorgen. Ook wordt een duofiets hier gestationeerd, en de Dorpsondersteuner houdt hier spreekuur”, zegt Richard Keuninx. Voor de gasten van de Dorpskamer die geen vervoer hebben is er de breng- en haalservice. “We organiseren diverse activiteiten, maar de bezoekers kunnen ook zelf vertier zoeken met spelletjes of een gesprekje”, zegt Lian Hoesen. De bestuursleden en de vrijwilligers zijn er klaar voor. “Wat ons betreft kunnen we beginnen.”

Meer berichten