<p>Lisette Jilissen: &#39;Ik help je met het leren over het leven en jezelf.&#39;</p>

Lisette Jilissen: 'Ik help je met het leren over het leven en jezelf.'

(Foto: Wiebe Palit)

‘Je hoeft niet alles alleen op te lossen’

  •   keer gelezen

OEFFELT | “Het zou mooi zijn als ik de drempel wat zou kunnen verlagen, er is niets mis met hulp vragen.” Lisette Jilissen uit Oeffelt is kindertherapeute. Kinderen tot 18 jaar kunnen bij haar aankloppen voor wat extra ondersteuning. Zo kan iedereen optimaal opgroeien en ontwikkelen. Lisette: “Op school leer je onder andere taal en rekenen. Ik help je met het leren over het leven en jezelf.”

Iedereen is verschillend en niemand is hetzelfde. Dat maakt van opvoeden een kunst die niet iedereen evengoed beheerst. “Je leert het opvoeden, al doende, als de kinderen er al zijn” legt Lisette uit. We proberen dit als ouders zo goed mogelijk te doen, de een gaat dit beter af dan de ander. Dat is niet erg want niemand heeft hier voor geleerd. Loopt het niet, dan kan het handig zijn ondersteuning te krijgen.

Kinderen van jong tot oud, die een extra steuntje in de rug wel kunnen gebruiken, komen bij Lisette in de moderne maar speelse praktijk langs voor een begeleidingstraject. Ook ouders worden betrokken in de begeleiding. Gedurende de sessies wordt bekeken wat kinderen en ouders allemaal al in huis hebben om met de moeilijkheden die ze ervaren om te kunnen gaan. Lisette gaat altijd uit van de kracht van het kind en de ouders. Ze licht toe: “Een kind komt bijvoorbeeld bij mij langs omdat het vaak boos wordt. Dan hoef ik me niet op die boosheid te richten. Dat is een goed ontwikkelde emotie.” We kijken dan bijvoorbeeld wat onder die boosheid zit, vaak is dat een behoefte die om welke reden dan ook niet vervuld wordt. Zoals rust, of structuur, aandacht of verbinding. De hulpvragen zijn overigens heel divers, van de genoemde boosheid en omgaan andere met emoties tot veel ruzie thuis, eenzaamheid, pesten, slaapproblemen, meer zelfvertrouwen of hulp bij scheidende ouders.

Belangrijk hierbij is de nadruk op licht en luchtig; geen moeilijke of zware sessies. “Het is belangrijk dat kinderen en jongeren zich veilig voelen tijdens de sessies. Ook voelen ze dat ik altijd aan hun kant sta. Ze kunnen mij vertrouwen en weten dat ook.” Precies deze vertrouwensband maakt dat de therapie wérkt en de ontwikkeling wordt bevorderd. “Neem bijvoorbeeld pubers. Die zetten zich af tegen hun ouders. Dat is hartstikke gezond, het hoort bij hun ontwikkeling. Het maakt ook dat zij liever niet met hun ouders delen waar zij mee zitten. Voor hen ben ik objectief en dat kan erg prettig voor ze zijn.”

Ouders voelen nogal eens een drempel om professionele hulp te zoeken. Dat is jammer, want therapie kan zeer helpend zijn. De nadruk ligt altijd op de mogelijkheden van het kind en de ouders. Daarbij is elk kind uniek en stemt Lisette haar begeleiding af op het kind en dat wat het kind lastig vindt. ”Iedereen komt hobbels tegen op zijn levenspad, therapie haalt die hobbels niet weg maar helpt je met het vinden van jouw manier om ze te overwinnen.”

Meer berichten