<p>Mark Rutte spreekt het volk toe tijdens de persconferentie op dinsdag 13 april.</p>

Mark Rutte spreekt het volk toe tijdens de persconferentie op dinsdag 13 april.

(Foto:)

Kabinet hoopt op 28 april de terrassen te openen en de avondklok te schrappen

  •   keer gelezen

REGIO | Demissionair premier Mark Rutte heeft dinsdagavond bekend gemaakt dat er geen versoepelingen komen voor 28 april. Wat er daarna gaat gebeuren is afhankelijk van de besmettingscijfers. “We hopen op 28 april de terrassen te openen en de avondklok te schrappen. Het einde van de coronacrisis is in zicht”, aldus Rutte.

“Het einde is echt in zicht. De samenleving kan binnenkort op een verantwoordelijke manier open. De eerste stap zetten we als we over de piek van de derde golf heen zijn. Dan durven we de risico’s aan, met kleine stappen aan het begin en ongetwijfeld grotere en snellere stappen als de kwetsbaarste groepen zijn gevaccineerd”, aldus Rutte. Hij gaf aan liever vandaag dan morgen te starten met het openingsplan. Toch komt 21 april volgens de demissionair premier te vroeg. “Het is ongelukkig dat die datum voortijdig naar buiten kwam en een eigen leven ging leiden. We bekijken het per week. We beslissen volgende week dinsdag of er 28 april iets mogelijk is.” De buitenschoolse opvang gaat wel vanaf 19 april weer open. Rutte snapt de teleurstelling, maar hij hoopt dat men zich ‘niet uit het veld laat slaan door de laatste obstakels’. Op z’n vroegst wordt de eerste stap in het openingsplan gezet op 28 april. Tot die tijd blijven de huidige coronamaatregelen gelden.


Openingsplan: eerste stap
In de eerste stap in het openingsplan:
- Gaan de terrassen en winkels open onder voorwaarden
- Vervalt de avondklok
- Mag iemand twee mensen thuis ontvangen in plaats van één.

Dit kan volgens Rutte en De Jonge op z’n vroegst vanaf 28 april en alleen als het aantal ziekenhuisopnames van mensen met corona duidelijk afneemt. Op 20 april wordt bekend of deze stap op 28 april gezet kan worden. Hoe het Kabinet dat gaat communiceren is nog niet bekend.


Vijf stappen
Het openingsplan van het Kabinet schets de route naar de zomer in vijf stappen. Demissionair minister De Jonge legt uit: “De eerste stap kunnen we nemen als we over de piek in de ziekenhuizen heen zijn. Stap één en twee nemen we behoedzaam, omdat er nog veel mensen besmettelijk zijn en in de ziekenhuizen liggen. Iedere week opnieuw kijken we wat er kan. Dan kijken we naar de avondklok, bezoek, terrassen en het onderwijs. Dat kan een eerste stap zijn, maar alleen als de situatie het toelaat. Daarna kunnen we kijken wat we buiten weer mogelijk maken.”


‘Veilige bubbels’
De derde, vierde en vijfde stap moeten de mogelijkheden nog verder verruimen, tot alleen de basismaatregelen nog over zijn. “Ook door toegangstesten is er meer mogelijk. Door vooraf te testen, maken we veilige bubbels van mensen die bijna zeker niet besmettelijk zijn. Daarvoor lopen nu verschillende pilots en in de loop van mei hopen we dat op grotere schaal te doen. Op z’n vroegst wordt 11 mei de tweede stap in het openingsplan gezet”, besluit De Jonge.

Meer berichten