D66 Gennep stelt vragen over de erkenning van het Molukse leed.
D66 Gennep stelt vragen over de erkenning van het Molukse leed. Foto: Jos Gröniger

Vragen D66 over erkenning leed Molukkers in Nederland

Human Interest 250 keer gelezen

GENNEP | De raadsfractie van D66 in Gennep heeft burgemeester Hans Teunissen vragen gesteld over voortgang in de kwestie ‘erkenning voor het leed van Molukkers in Nederland’. Teunissen sprak bij L1 TV eind maart zijn verbazing uit nadat elf Limburgse burgemeesters het kabinet opriepen het leed te erkennen.

De burgemeesters startten de actie omdat het in maart 70 jaar geleden was dat Molukse KNIL-militairen en hun families noodgedwongen naar Nederland kwamen. De intentie was destijds dat zij binnen afzienbare tijd zouden terugkeren naar hun eigen land. De Molukkers woonden lange tijd in kampbarakken , mochten niet integreren en bleven jaren stateloos. De beloftes en afspraken die de Nederlandse regering deed en maakte bleken loos. Ook de Molukse gemeenschap in Gennep ervoer deze moeilijke tijden.
Omdat die pijn nog steeds heerst bij de Molukkers stelden de burgemeesters voor meer erkenning te geven aan het leed. D66 vraagt de Gennepse burgemeester naar de status van het overleg en doet B en W de suggestie de in sommige gemeentes gemaakte geste te volgen. Daar hebben de graven van veteranen echtgenotes en van eerste generatie Molukkers een bijzondere status gekregen en zijn vrijgesteld van grafrechten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant