<p>Mark Rutte aan het woord.</p>

Mark Rutte aan het woord.

Buitenterrassen mogen weer open, avondklok verdwijnt

  •   keer gelezen

REGIO | Demissionair premier Mark Rutte heeft dinsdagavond bekend gemaakt dat er vanaf woensdag 28 april versoepeld gaat worden. De avondklok verdwijnt en winkels en buitenterrassen gaan, onder voorwaarden, weer open. Het thuisbezoek gaat van maximaal één persoon naar maximaal twee personen per dag. Volgens de demissionair premier is het risico van de versoepelingen verantwoord.

Voor de horeca komt er iets meer lucht. De buitenterrassen mogen weer open van 12.00 uur tot 18.00 uur. Aan een tafel zitten maximaal twee personen, tenzij het gaat om personen uit hetzelfde huishouden en kinderen tot en met 12 jaar. Dan mogen er meer mensen aan een tafel.
Om toegang te krijgen tot de horeca moeten klanten een ‘checkgesprek’ doen, waarin zij worden gevraagd naar hun gezondheid. Rutte vervolgt: “Per terras mogen maximaal vijftig mensen toegelaten worden. Gasten houden 1.5 meter afstand van elkaar. Met kuchschermen mogen de tafels op minder dan 1.5 meter afstand van elkaar staan.”

Winkels
In niet-essentiële winkels is vanaf 28 april geen afspraak meer nodig. “Zo krijgen ook deze ondernemers iets meer ruimte om te doen waar ze goed in zijn. In kleine winkels maximaal twee personen per verdieping, in grote winkels één klant per 25 vierkante meter”, aldus de demissionair premier. Niet-essentiële winkels, zoals kledingzaken, mogen open van 06.00 uur tot 20.00 uur.


De belangrijkste punten volgens de NOS.

Iedere student in het hoger onderwijs kan vanaf maandag 26 april weer één keer per week naar ‘live’ onderwijs. Volgens Rutte is ook dit niet meer dan een eerste stap, ‘maar voor studenten en onderwijsinstellingen is dit goed nieuws’. Het Kabinet blijft kijken hoe ze leerlingen en studenten meer en vaker naar school kunnen sturen.
Een andere versoepeling is het aantal mensen bij een uitvaart. Dat aantal wordt verhoogd naar 100.

‘Land kan niet in één keer van het slot’
Rutte hamert er verder op dat het belangrijk is om de basisregels na te leven. ”Het naleven van deze basisregels wordt zo mogelijk nog belangrijker.” De demissionair premier hoopt dat mensen hun gezond verstand blijven gebruiken. Branches als de sportscholen, de pretparken en de dierentuinen blijven voorlopig dicht. “Het land kan niet in één keer van het slot”, besluit Rutte.

Vervolgstappen openingsplan
De tweede stap in het openingsplan staat op z’n vroegst op 11 mei gepland. Dan kan er, mits de besmettingscijfers dat toelaten, bijvoorbeeld meer als het gaat om buitenlocaties, zoals dierentuinen en pretparken. Ook kan er dan onder voorwaarden weer binnen en meer buiten gesport worden. De volgende persconferentie is vermoedelijk op maandag 3 mei. Dan wordt ook meer bekend over het reisadvies.

Lees hier meer over Stap 1: winkels en terrassen deels open, einde avondklok.

Meer berichten