Jeroen van der Ven (links) en Arie Arts staan garant voor de beste kwaliteit in boomverzorging.
Jeroen van der Ven (links) en Arie Arts staan garant voor de beste kwaliteit in boomverzorging.

Zaaien voor een prachtige toekomst

  •   keer gelezen

SINT AGATHA | Van zaadje tot dikke knoest. Iedere boom verdient de juiste verzorging om mooi groot en sterk te worden. Maar ook het verwijderen van de gebladerede vrienden is een nauwkeurig werkje dat niet onderschat mag worden. Dit vereist veel kennis en kunde. Zie je door de bomen het bos niet meer? Bel dan naar Sint Agatha en vraag naar Arie Arts Boomverzorging.

Door Mans Pere

Een bezoekje aan het netjes onderhouden hoofdkantoor aan de Dodenberg in Sint Agatha laat zien dat Arie Arts en Jeroen van der Ven uit het juiste hout gesneden zijn. De nette entree, voorzien van prachtige houtsnijbeelden, symboliseert perfect wat de boomspecialisten nastreven: ’Hoge kwaliteit zonder kopzorgen.’ Arie en Jeroen vertellen met overtuigend enthousiasme over het bedrijf.

“Men verwart ons nog weleens met een hovenier. Maar dat zijn wij niet” legt Arie uit. “Dat is een heel andere tak van sport. Wij richten ons puur op de bomen. Het rooien van bomen, of het verwijderen van takken. Maar ook het aanplanten.” Jeroen vult zijn werkpartner aan: “Gemeenten huren ons bijvoorbeeld in om een hele laan te onderhouden. Onze verreiker heeft een zaagkop waarmee we dat gemakkelijk en snel kunnen. Wij zijn echt gespecialiseerd op boomonderhoud. Zoals een hovenier dat is op de tuin.” De bedrijfstakken zitten dus verre van in elkaars vaarwater. In tegendeel, ze werken geregeld samen. Arie: “We kennen een groot aantal tophoveniers. Goede jongens!”

Arie gaat verder de diepte in over het boomverzorgingsvak en wat daar bij komt kijken. Jeroen: “Als eerste komen wij langs om te kijken wat er moet gebeuren. Moet we de boom rooien, of bijwerken. En hoe?” Arie: “Bomenkennis is dan essentieel. Om wat voor soort gaat het. Hoe dik of hoog is de boom? Maar ook wat er met de boom aan de hand is, speelt een grote rol. Is ie ziek? Is ie dood, of juist rot? Daar moet je veel kennis van hebben.” Jeroen springt weer bij: “En wat moeten we met die boom doen? Ook een belangrijk puntje.” Arie knikt instemmend: “Daarom komen we eerst altijd even langs om te kijken naar de situatie. Vervolgens leggen we haarfijn uit hoe we te werk gaan, en waarom.”

“En dat willen we ook doen op korte termijn” vervolgt Arie zijn spreken. “Zodra iemand ons benadert proberen wij zo snel mogelijk te reageren. Mensen die ons mailen of bellen, die zitten met een vraag. Dan is het heel belangrijk om die vraag zo snel mogelijk te beantwoorden. Daar maken wij ons hard voor.” Met een instemmende blik neemt Jeroen het woord van zijn collega over: “Zodra wij dus langskomen om de situatie te bekijken, proberen we meteen een offerte neer te leggen. Dan is het voor mensen meteen duidelijk en zijn de vragen beantwoord. Niemand houdt van wachten en moeilijk doen. Dit is gewoon heel duidelijk, en we merken dat mensen het ook prettig vinden.”

Dankzij de verreiker met zaagkop zijn ook hoge bomen geen probleem. De aanpak
Bij zo’n kennismaking krijgen de boomspecialisten ook direct een beeld van de situatie en hoe deze op een snelle maar bovenal veilige manier aan te pakken. Het is niet voor niets dat Jeroen en Arie veel investeren in hoogwaardige techniek en machines. “Een mooi voorbeeld zijn de nieuwe helmen met ingebouwd communicatiesysteem. Een soort ingebouwde walkietalkies. Daarmee staat iedereen altijd in contact met elkaar” vertelt Arie. Vroeger moest men hard naar elkaar roepen: ‘Pas op voor die tak!’ Arie: “Nu kunnen we probleemloos met elkaar praten. Wel zo veilig. Die veiligheid vinden we écht heel belangrijk. Dat iedereen ’s avonds ook weer gewoon met het gezin aan tafel zit.” Jeroen vult aan: “Uiteraard heeft ook iedereen bij ons de juiste certificaten, diploma’s en scholing. We zijn dan ook niet voor niets een erkend leerbedrijf voor de jonge honden in het vak. Zodat ook zij een goede kans krijgen en al werken leren.”

Maar naast de juiste scholing en achtergrond stelt het duo ook nog een heel andere eis aan hun medewerkers: men moet ook binnen het bedrijf en haar filosofie ‘passen’. Arie: “Maar ik vind ook het voorkomen van die jongens heel belangrijk. Dat ze onze filosofie uitdragen. Bijvoorbeeld eerst even netjes voorstellen als ze langskomen. Of opnieuw uitleggen wat ze gaan doen, en hoe ze dit doen. Dat doet lang niet iedereen, maar je staat gelijk met 1-0 voor. De medewerkers zijn het visitekaartje.”

De toekomst zaaien
Precies deze werkwijze maakt dat het bedrijf van Arie alweer 33 jaar mee gaat. Maar of Arie als ouwe rot in het vak het volgende lustrum nog als eigenaar gaat meemaken, is in nevelen gehuld. Arie voelt dat het tijd wordt om de hoge bomen te vervangen voor geraniums. “Het wordt tijd voor de nieuwe generatie. Daarom is Jeroen zeven jaar geleden hier komen werken. Hij is de aangewezen persoon hiervoor.” “Ooit ben ik begonnen als zaterdaghulpje bij Arie. Toen was ik een jaar of 16 a 17.” vertelt Jeroen. “Dat ik hier aan het roer komt te staan vind ik heel bijzonder. Het cirkeltje is weer rond.” Maar wanneer het daadwerkelijk zo ver is, blijft onduidelijk. Er wordt naarstig gezocht naar een nieuwe, grotere locatie. Zodra dat in kannen en kruiken is, kan Arie in alle rust van zijn oude dag genieten. “Dat gaat wel moeilijk worden in het begin, denk ik” licht Arie toe. Hij knikt grappend naar Jeroen. “Mijn bedrijf is mijn kindje. Ik hoop dat mijn partner goed voor mijn kindje gaat zorgen.”

Maar voor het zover is blijven ze in Sint Agatha gestaag doorgaan met waar ze goed in zijn: bomen. “Wij komen graag bij bedrijven en overheden langs voor de meest uiteenlopende klussen. Maar ook particulieren kunnen ons absoluut bellen.” Met het uitgebreide arsenaal aan machinewerk is geen boom te groot of te klein en wordt de hoogwaardige kwaliteit altijd gewaarborgd. “En tegenwoordig doneren wij ook bomen aan Trees for All” voegt Jeroen nog toe als uitsmijter. “Die stichting herplant in heel Nederland, maar ook in het buitenland, bomen. We zijn dus zeker niet enkel aan het rooien. Maar zorgen ook dat er bomen bijkomen!” Zo zaaien Arie en Jeroen niet enkel voor hun bedrijf een prachtige toekomst, maar ook veel de wereld.

Meer informatie?
Meer weten over Arie Arts Boomverzorging? Neem eens een kijkje op www.ariearts.nl. U kunt ook bellen (0485 31068 of 06 5399 0808) of mailen naar boomverzorging@ariearts.nl.

Meer berichten