<p>Op de livestream van BeleefdeLente.nl is het ooievaarsnest 24 uur per dag te bewonderen. (Foto: BeleefdeLente.nl / Gemeente Gennep)</p>

Op de livestream van BeleefdeLente.nl is het ooievaarsnest 24 uur per dag te bewonderen. (Foto: BeleefdeLente.nl / Gemeente Gennep)

(Foto: BeleefdeLente.nl / Gemeente Gennep)

‘Aan alles is te zien dat Gennep apetrots is op de nieuwe inwoners’

  •   keer gelezen

GENNEP | Gennep ziet haar inwoneraantal opnieuw groeien. De ooievaarseieren in het nest op het historische stadhuis zijn zondag langzaam maar zeker opengebroken. Op de livestream van BeleefdeLente.nl was dit sterke staaltje natuurpracht live te bewonderen. Leo Daanen van STichting Ooievaars Research & Knowhow (STORK) is bijzonder te spreken over de jongste inwoners van de Niersstad.

Door Mans Pere

Ondanks dat hij druk in weer is met onder andere nestkastjes en vogeltellingen, maakt Leo graag even tijd vrij om te praten over de jonge ooievaars bovenop het Gennepse stadhuis. De vogelaar in hart en nieren is nauw betrokken bij de verschillende klepperaarsnesten in de regio. Vanaf het eerste ei tot het vallen van het laatste veertje na uitvliegen, Leo houdt het met haviksogen in de gaten. Vol enthousiasme vertelt hij over de kersverse ooievaars: “Zondagmorgen vlak na middernacht, om 0:25 uur om precies te zijn, brak het eerste ei open. Het tweede jong zagen we die middag om 15:20 uur.” De exacte geboortetijd van dit uiver is bij Leo niet geheel duidelijk omdat de broedende kersverse ouders er letterlijk en figuurlijk bovenop zitten. Op het moment van schrijven is ook het derde ei opengebroken en is het wachten op de laatste twee.

De eerste weken
Op de livestream is goed te zien hoe de vogels constant het nest verlaten om te voedsel te zoeken. Dit foerageren wordt telkens door één van de ouders gedaan. Het ander blijft bij het kroost ter bescherming. “Om de zo veel tijd af wisselen ze af. De taken worden heel eerlijk verdeeld” legt Leo uit. “Dit foerageren doen ze tot de jongen ongeveer een week of drie oud zijn. Dan zijn ze groot en sterk genoeg om zichzelf te kunnen verdedigen. Daarnaast is er dan ook veel meer eten nodig. Dan moeten beide ouders wel op pad.”

Ringen
Wanneer de jongen ongeveer vier weken oud zijn gaan Leo en zijn collega’s de klepperaars opzoeken om hen te ringen. Normaal gesproken gebeurt dit in het bijzijn van de jongeren van IVN. Maar wegens het coronavirus zal dat dit jaar anders verlopen. Aan de hand van deze ringen kunnen de dieren gevolgd worden. “Zo kunnen wij nu bijvoorbeeld zien dat het vrouwtje in het Gennepse nest, een ander is dan vorig jaar. Zij zat toen nog in Beugen.” Leo legt uit hoe ooievaars niet specifiek trouw zijn aan hun partner maar meer aan het nest. “Meestal komen de mannetjes als eerste terug. Zij bepalen het nest.” Vervolgens gaat deze wachten op zijn vrouwtje. Duurt dit te lang dan schroomt hij niet om een andere dame het hof te maken. Leo grapt: “Het zijn soms net mensen.”

Blogs
De overeenkomsten met ons zijn vaker onderwerp van Leo’s blogs. Wekelijks pent hij een ooievaarsschrijfsel, mede geïnspireerd door de klepperaars in Gennep en omgeving. “Ze breiden behoorlijk uit hier in de regio. Onder andere in Milsbeek en Middelaar, Oeffelt en Beugen. Maar ook die in Ven-Zelderheide en Ottersum moeten we niet vergeten. Dat is mooi om te zien.” Evenzo blij is Leo met de aandacht die de Niersstad aan haar mascotte schenkt. “Aan alles is te zien dat Gennep apetrots is op de nieuwe inwoners. Ze zetten zich er echt honderd procent voor in. En wij natuurlijk tweehonderd!”

Benieuwd naar de blogs van Leo? Kijk eens op www.vogelbescherming.nl/beleefdelente/blog/?vogel=158.

Meer berichten