<p>Burgemeester Gradisen was aanwezig voor de kranslegging bij het Oorlogsmonument in Mook. (Foto: Gemeente Mook en Middelaar)<br><br></p>

Burgemeester Gradisen was aanwezig voor de kranslegging bij het Oorlogsmonument in Mook. (Foto: Gemeente Mook en Middelaar)

(Foto: Gemeente Mook en Middelaar)

Sobere dodenherdenking op Oorlogsbegraafplaats Mook

  •   keer gelezen

MOOK | De jaarlijkse dodenherdenking op de Oorlogsbegraafplaats in Mook vond ook dit jaar sober plaats. Trompettist Piet Beuming verzorgde de muzikale bijdrage met The Last Post, dat voorafgaand aan de twee minuten stilte wordt gespeeld. Na de twee minuten stilte vond, namens de gemeenschap van de gemeente Mook en Middelaar, de kranslegging plaats door burgemeester mr. drs. W. Gradisen. 

In november 2020 kreeg een voorheen onbekende Canadese militair na lang en gedegen onderzoek een naam en gezicht. Deze dappere militair stond in de toespraak van burgemeester Gradisen centraal. Henry George ‘Archie’ Johnston kwam in 1915 ter wereld in de Canadese staat Alberta. In juni 1944 komt hij vanuit Canada in Engeland aan en in november 1944 zet hij voet op het vasteland van Europa. Archie Johnston sneuvelt kort daarna in Baakhoven. In de nacht van 16 op 17 januari 1945 werd hij op 29-jarige leeftijd door een mortiergranaat dodelijk getroffen. Hij liet zijn vrouw en vijf kinderen achter.

Burgemeester Gradisen benadrukte in zijn toespraak dat dergelijke verhalen doorverteld moeten blijven worden. Hij citeerde daarbij de bekende slotzinnen uit het gedicht "Vrede” van de dichter Leo Vroman:

Kom vanavond met verhalen
Hoe de oorlog is verdwenen
En herhaal ze honderd malen
Alle malen zal ik wenen.

Meer berichten