<p>Sint Jansberg.</p>

Sint Jansberg.

(Foto: )

De Sint Jansberg een prestatie en prestigeproject?

  •   keer gelezen

In de stadskrant van 4-5-2021 (bijlage bij de Maasdriehoek) staat een interview met de nieuwe burgemeester van Gennep de heer Hans Teunissen. In dit gesprek laat hij enkele luchtballonnen op om de gemeente Gennep op de toeristische kaart te zetten. Een daarvan is ‘een kabelbaan bij de Sint Jansberg; nee geen gondel, maar een ouderwetse waar je met zijn tweeën inzit en dan wandel je terug of gaat met een zomerrodelbaan naar beneden. Een magische ervaring’, aldus de burgemeester.

Wel burgemeester weet u dat er al zoveel magisch te beleven valt op de Jansberg. Er hangt een magische stilte, een stilte waardoor je de vogels hoort zingen en kikkers kwaken. Zelfs takjes kan je horen kraken en eikels en kastanjes vallen. Hier zie je het licht in banen tussen de bomen schijnen en liggen de 3 vijvers in stilte te mijmeren. Soms zie je een ree die met gespitste oren luistert naar gevaar; of een haas die meteen het hazenpad neemt. Als je geluk hebt kom je een bruinrode vos tegen. Er is zoveel natuur te beleven op de Jansberg. Ieder seizoen heeft haar eigen magie. Om die te ondergaan moet je stil zijn en stilte om je heen hebben. De Jansberg herbergt nog deze stilte.

Om dit te behouden is een blik nodig die waardeert wat er is en niet overgaat tot exploitatie in de zucht naar meer en anders. Het vraagt om behoud en koestering van dit kleine stiltegebied. Als we meegaan in de ideeën van de burgemeester dan is de magie heel snel verdwenen en worden we opgescheept met dagjesmensen die geen oog en oor hebben voor de rijkdom en helende kracht van dit gebied. Het gebied wordt dan een ‘prestatie en een prestigeproject’.

Ik pleit voor ‘laten’. Laat de berg en het bos met rust. En verwonder je over haar natuurlijke schoonheid en geef deze door aan onze kinderen en kleinkinderen.

Met vriendelijke groet,

Mariette Bogaers, Milsbeek

Meer berichten