<p>Gerwin is ontzettend trots op dit typisch Gennepse werk.</p>

Gerwin is ontzettend trots op dit typisch Gennepse werk.

(Foto: )

Ook benieuwd naar Gerwins verborgen talent?

  •   keer gelezen

MAASHEES | Tientallen kleurrijke schilderijen, variërend in stijl, techniek en compositie. De kerk in Maashees huisvest het allemaal, en opent in de weekenden haar deuren voor geïnteresseerden. Dat is natuurlijk al bijzonder. Maar de wetenschap dat al het werk uit de pencelen van Gerwin van den Heuvel komt, maakt het nóg indrukwekkender. De Gennepenaar van oorsprong schildert als de echte meesters, maar zijn kunstcv was tot voor kort volledig blanco.

Al vanaf zijn veertiende levensjaar had de inmiddels 75-jarige Gerwin een kappersschaar in de handen. Op school tekende en schilderde hij veel, maar omdat hij al vanaf zijn éénentwintigste de Gennepse kapsalon – bekend als Marco’s en Gerwins Hairstyle - overnam, kon Gerwin de artistieke hobby niet ontplooien. Zes jaar geleden werd Gerwins vrouw ziek en kapte hij met salon. “We verhuisden naar een gelijkvloerse woning hier in Maashees. Sindsdien ben ik mantelzorger.” Maar in de tussentijd krijgt hij dus ook de kans om de creativiteit de vrije loop te laten gaan.

“Ik snap zelf niet dat ik dit kan. Nooit heb ik les gehad. Ik doe vaak ook maar wat” lacht Gerwin met verbazing in zijn toon. “Mijn kleinkinderen vragen mij ook weleens wat ik ga schilderen, maar dat weet ik dan zelf ook nog niet eens. De inspiratie komt gewoon vanzelf!” Lopend door de kerk vertaalt deze spontane inspiratie zich in een breed scala aan verschillende schilderijen. “Deze hier is abstract. Daar heb ik ook wat deco-zand bij gebruikt. Als je er een spotje op zet, geeft dat een prachtig effect.” Gerwin wijst vervolgens naar het schilderij er naast. “Dit is meer juist weer een romantischer werk. En daarachter, daar hangt iets Genneps. Het stadhuis, de waterpomp en natuurlijk die ooievaar. Daar ben ik heel trots op!”

De voormalig Gennepenaar gaat dagelijks te werk met de diverse schildertechnieken, die hij zich naar eigen zeggen allemaal middels experimenteren meester heeft gemaakt. “Maar ik gebruik wel altijd olieverf. De meeste schilders gebruiken acrylverf, maar ik vind dat met olieverf de kleuren mooier uitkomen.” Volgens de schilder vergt deze verfsoort wel iets meer aandacht en moeite. “Maar als je het werk na een jaartje laat vernissen, dan worden die kleuren écht prachtig!”

Nieuwsgierig geworden naar de prachtige en kleurrijke werken van Gerwin? Kom dan op een weekenddag naar de kerk in Maashees.

Meer berichten