<p>De snavels worden gemeten.</p>

De snavels worden gemeten.

(Foto: Jos Gröniger)

Jong Vens ooievaarstrio trotseert kou

  •   keer gelezen

VEN-ZELDERHEIDE | Het lijkt op meters hoogte op het leven in de jungle. De sterkste overwint. Zeker in het te koude voorjaar hebben de ooievaarskuikens het moeilijk. Donderdagavond werden de vier overlevende ooievaars in Ven-Zelderheide (3) en Ottersum (1) geringd en gecontroleerd door het ervaren team van Vogelwacht Maasheggen.

Onlangs deelden de gemeente Gennep en BeleefdeLente.nl het trieste bericht dat de vier ooievaarsjongen op het stadhuis in de Niersstad overleden waren. De hoop werd gevestigd op de nestelingen in Ottersum en ’t Ven. Ook daar bleek dat de jongen het zwaar hadden in de nesten de aan weer en wind blootgesteld stonden.

Bij ’t Swaantje in Ottersum heeft één ooievaar de regen, hagel en koude doorstaan. Geert Kroon van Jobs4Work meldde donderdagmorgen nog dat op ‘zijn’ nest de vier jongen zaten. Enkele uren later bleek dat een van de jongen toch overleden was.
Donderdagavond bleek dat de dode ooievaar in de ontwikkeling achtergebleven was. Terwijl de levenloze vogel begraven werd, wachtten de drie overige ooievaartjes geduldig op hun beurt. “Ze hebben het hier goed op de droge handdoek. Beneden is het gerieflijker dan op het kletsnatte nest”, gonsde het onder de aanwezigen. Anderen zagen dat de gevederde vriendjes groter waren dan andere jaren. “Deze jongen zijn van 20 en 21 april, en zijn nu vijf weken oud”, verzekerde gastheer Geert Kroon.

Dat verklaart ook waarom de jonkies uit Gennep het niet gered hebben. Leo Daanen van Vogelwacht De Maasheggen vertelt dat Gennepse ooievaars weken jonger waren. “Die hadden nog geen veren maar dons.”

In de tussentijd checkte hij het jonge kroost. Met een ring aan de linker poot omdat zij geboren werden in een oneven jaar werden de vogels gewogen. Aan de veerunster wogen de jongen respectievelijk 3030, 3160 en 3330 gram. “Ze zien er gezond uit”, vertelde Daanen voordat de jongen tot tevredenheid van de ouders teruggezet werden op het nest. In het nog koude thuishonk wordt het, met het betere weer in aantocht, snel beter vertoeven.

Jos Gröniger
Meer berichten