<p>Een vrouw meldt zich bij de vaccinatielocatie in Veghel.</p>

Een vrouw meldt zich bij de vaccinatielocatie in Veghel.

(Foto: Ad van de Graaf)

Vertraging vaccinatie: ‘Half juli heeft iedereen eerste prik gehad’

  •   keer gelezen

REGIO | De vertraagde levering van het Janssen-vaccin heeft invloed op de vaccinatieplanning. Dat maakte demissionair minister Hugo de Jonge bekend tijdens de persconferentie van afgelopen vrijdag. “Dat leidt tot vertraging van de eerste prik voor alle 18-plussers. De verwachting was dat iedereen begin juli een eerste prik heeft gehad. Dat wordt nu half juli”, aldus De Jonge.

Janssen kan niet zeggen wanneer de belemmeringen van hun productiefabriek opgelost zijn. We verwachten dat we een aantal weken extra moeten wachten tot het moment dat iedereen zijn eerste prik heeft gehad. Van de 3 miljoen prikken die we zouden krijgen, worden dat er ruim 1 miljoen. Eerdere tegenvallers konden we nog opvangen door meevallers elders. Deze tegenvaller is echter zo groot, die heeft echt effect op de planning. Daarom houden we nu rekening met half juli in plaats van begin juli voor de eerste prik voor iedereen”, vertelt De Jonge. De demissionair minister verwacht voor de komende weken een tempo van 1 miljoen tot 1.5 miljoen vaccinaties per week.

Reispas
Volgens De Jonge wordt op 1 juli de Europese COVID-reispas ingevoerd. De Jonge: “Dan kunnen we weer op reis, al blijft het een risico. Kijk altijd op wijsopreis.nl om te kijken of landen veilig zijn en blijven. Corona is niet weg, dus blijf ook op reis voorzichtig.”

Vaccineren jeugd
Demissionair minister De Jonge verwacht ‘de komende weken’ een advies van de Gezondheidsraad over het vaccineren van jongeren tussen de 12 en 16 jaar. Het EMA keurde vrijdag het Pfizer-vaccin voor deze groep goed. “Bij dat besluit moet je kijken of je het voor de hele groep wil gebruiken of alleen voor een beperkte kwetsbare groep”, besluit De Jonge.

Meer berichten