De sluis bij Sambeek.
De sluis bij Sambeek. Foto: SK-Media
LIVEBLOG

Het laatste (regio)nieuws rondom het hoogwater

Algemeen 12.212 keer gelezen

REGIO | Het waterpeil in de Maas kwam afgelopen weekend uitzonderlijk hoog. Inmiddels is de daling ingezet en kan de regio de schade opnemen. Lees in het liveblog alles over de meest recente, regionale ontwikkelingen.

Woensdag 21 juli, 8:59: Er kan worden teruggekeerd tot de normale gang van zaken. Het gevaar is zo goed als geweken. Op slechts enkele plaatsen is er nog sprake van een verhoogd risico. Op deze plaatsen wordt dit door de plaatselijke gemeente gecommuniceerd. 

Met het zakken van het Maaswater tot normaal niveau sluit ook dit Liveblog. Bedankt voor het lezen.


Dinsdag 20 juli, 20:13 uur: De stuw bij Sambeek wordt uitgebreid geïnspecteerd door aannemer Mourik. De stuw werkte niet naar behoren ten tijde van het hoge water. Hierdoor kwam het water bij Groeningen en Vierlingsbeek hoger te staan dan nodig. Naast het herleiden van de oorzaal van het probleem, wordt ook onderzocht of de dam schade heeft opgelopen door het water en alle rommel dat werd meegesleurd.

SK-Media


Dinsdag 20 juli, 16:49 uur: Rijkswaterstaat heeft het verbod op recreatievaart opgeheven. Wel wordt aangeraden nog steeds op te blijven letten.


Dinsdag 20 juli, 13:32 uur: Ook in gemeente Gennep wordt er flink opgeruimd. Hierom worden de meeste wegen nog niet vrij gegeven. "Het hoogwater brengt veel vuil en afval met zich mee, waardoor het schoonmaken extra tijd kost. De eerste wegen die vanwege het hoogwater waren afgesloten, worden op woensdag 21 juli vrijgegeven voor verkeer. Naar verwachting zijn op vrijdag alle wegen weer toegankelijk. De Bloemenstraat in Milsbeek gaat vandaag, dinsdag 20 juli, weer open" aldus de gemeente.

De verwachting is dat het peil op woensdagochtend rond de 9.31 meter zal uitkomen. Woensdagavond komt waterstand naar verwachting in de buurt van de normaalwaarde van lager dan 9 meter. Gedurende de periode van hoogwater wordt de staat van de dijken nog steeds actief gemonitord door dijkwachten.


Gemeente Gennep


Dinsdag 20 juli, 11:15 uur: Provincie Limburg is gestart met het opruimen van de ravage. Zowel de vaarweg als de overstroomde gebieden worden meegenomen, waarbij de prioriteit ligt bij het eerste. "Die moet zo snel mogelijk weer goed en veilig bevaarbaar zijn" aldus gemeente Mook en Middelaar. Er wordt tevens gewaarschuwd dat de risico's nog steeds aanwezig zijn. De dijken zijn namelijk flink verzadigd geraakt. Aangeraden wordt om deze te mijden. 


Dinsdag 20 juli, 10:17 uur: Ook in Mook en Middelaar is de daling goed zichtbaar. Net als aan de overkant staat het waterpeil daar ongeveer op de 10 meter. 


Dinsdag 20 juli, 9:32 uur: De waterstand is flink aan het zakken. Inmiddels staat het peil op de Maaskade bij Cuijk alweer op 10,40 meter. Een flinke daling ten opzichte van zondag. Het verschil is goed te zien in het gras langs de dijk. Langzaam maar zeker is ook de Maaskade weer zichtbaar aan het worden.


SK-Media


Maandag 19 juli, 9;09 uur: Ook aan de overkant is de daling goed zichtbaar. Zowel gemeente Gennep als Mook en Middelaar laten weten dat het waterpeil zakkende is. Gemeente Gennep: "In de vroege ochtend was het waterpeil in de Maas 12.20 meter. Volgens de prognoses zakt het peil dinsdagochtend onder de 12 meter en komen we op woensdag in de buurt van de normaalwaarde van lager dan 9 meter. Gedurende de periode van hoogwater wordt de staat van de dijken nog steeds actief gemonitord door dijkwachters."

In Mook werd gisteren het hoogste punt van 10,74 meter genoteerd. Een opluchting, gezien de waterkeringen tot 12,5 meter aan kunnen. Sinds dat moment is het water ook daar zichtbaar aan het dalen. Wel zijn er nog steeds risico's. De dijken zijn verzadigd en kwetsbaar. 


Maandag 19 juli, 8:33 uur: Het water heeft een daling ingezet. Dit is goed zichtbaar vanaf de Maaskade in Cuijk. Zondagavond stond het water nog op een hoogte van 11,40 meter, alwaar deze momenteel al is gedaald tot 11,24 meter. Hierdoor worden bepaalde onderdelen van de kade heel langzaam weer zichtbaar. 


SK-Media


Zondag 18 juli, 18:00 uur: Het water heeft het hoogste punt, 12,34 meter, in Gennep bereikt. Dit peil houdt zeker tot en met maandag aan. Gemeente Gennep: “De situatie in onze gemeente is op dit moment niet kritiek. We zijn daarom vanavond en vannacht vanaf 20.00 uur telefonisch niet bereikbaar. Mocht de situatie daar om vragen, zijn we uiteraard wel weer bereikbaar. De staat van de dijken wordt nog steeds actief gemonitord door dijkwachters.”


Zondag 18 juli, 16:54 uur: Een woning aan de Hoogendijk in Boxmeer liep vol met water. De zandzakken die het huis moesten beschermen bleken niet voldoende soelaas te bieden. De brandweer is zodoende ter plaatse gekomen om hulp te bieden. Met een tractor werd zand vervoerd, alwaar de brandweer meer zandzakken kon vullen om zo de woning verder te beschermen.

SK-Media


Zondag 18 juli, 14:48 uur: Gemeente Boxmeer heeft alle toegangswegen naar de Maas en de uiterwaarden afgezet. Dit wordt echter massaal genegeerd, zoals bij De Rijtjes in Oeffelt. De politie heeft al linten gespannen en er noodverordening geldig. Desondanks blijven mensen het gebied bezoeken.

SK-Media


Zondag 18 juli, 14:13 uur: Met de naar beneden bijgestelde prognoses van de verwachte hoogwaterpiek, heeft het Waterschap besloten de waterkering op de Niersbrug te verwijderen. De Niersbrug is vanaf 14.00 uur weer open voor het verkeer. De omleidingsroute wordt opgeheven en het busvervoer wordt hervat. We vragen alle verkeer om extra alert te zijn, aangezien veel mensen zich ophouden bij de Niersbrug om naar het hoogwater te kijken. Dat geldt ook voor de Oordsebrug op de Siebengewaldseweg in Ottersum.


Zondag 18 juli 13:01 uur: Ook de tuinen van het klooster in Sint Agatha staan blank.



Zondag 18 juli, 12:09 uur: Het water heeft de bloemenstraat in Milsbeek bereikt. Hierom heeft de gemeente deze weg afgezet. Enkel bestemmingsverkeer is toegestaan.


Zondag 18 juli, 10:39 uur: Gemeente Gennep heeft de te verwachten piek bijgesteld naar 12,31 meter. Dat is 0,6 meter lager dan voorspeld, zoals in 1993 het geval was. "Zoals het er nu naar uitziet blijft het water dus binnen de dijken. Volgens de laatste prognoses is de piek van hoogwater zondagmiddag in Gennep. Deze piek houdt naar verwachting aan tot maandagmiddag" aldus een woordvoerster van de gemeente. "De dijken worden doorlopend geïnspecteerd op eventuele kwetsbare punten. Bij de muur bij het monument de Barmhartige Samaritaan ter hoogte van de Niersbrug lekt water. Dit wordt regelmatig door het Waterschap geïnspecteerd."

"Ondanks het mooie weer, roepen we iedereen op om niet te recreëren in de omgeving van rivieren en uiterwaarden" aldus de gemeente. Het is levensgevaarlijk, en zit het vol viezigheid en rommel. Tevens geldt een noodverordening om ramptoerisme te voorkomen. Geef hulp- en dienstverleners de ruimte.


Zondag 18 juli, 9:01 uur: De verwachting van het waterschap is dat het water niet meer zal stijgen. Gemeente Cuijk geeft aan dat het om verwachtingen gaat, en dat deze dus wel kunnen variëren. De Maaskade staat momenteel helemaal onder water. De schotten waarmee het tunneltje tot het Cuijkse centrum is afgesloten, doen goed hun werk. enkel een beetje water sijpelt langs de kieren. 

Intussen is de Maasbouvelard afgesloten voor autoverkeer. Dit om de dijken te beschermen en te voorkomen dat te veel mensen komen kijken. 



SK-Media


SK-Media


Zondag 18 juli, 7:58 uur: De buitendienst van gemeente Boxmeer gaat een inspectieronde maken. De verwachting is dat het water niet boven de dijken zal uitkomen. In Oeffelt komt het water net niet bij het Veerhuis.


SK-Media


Zaterdag 17 juli, 22:25 uur: De verwachte piek van het hoogwater in Gennep is 12,40 meter. Dat is een halve meter lager dan voorspeld in het ergste scenario en in 1993 het geval was. Zoals het er nu naar uitziet, blijft het water dus binnen de dijken. Volgens de laatste prognoses is de piek van hoogwater zondagavond rond 18.00 uur in Gennep. Wel houdt de periode van hoogwater langer aan, naar verwachting tot maandagavond.


Zaterdag 17 juli, 17:10 uur: In de gemeente Boxmeer gaat men uit van een maximale hoogte van 13,15 meter +N.A.P. De piek wordt zondagmorgen verwacht. Uit voorzorg wordt een dijk aangelegd tussen Vierlingsbeek en Groeningen. Ramptoeristen worden gewezen op de noodverordening. Het dringende advies is weg te blijven bij werkzaamheden en risicogebieden. 

In het Maasheggengebied hebben eigenaren van een graafmachine met succes een poging ondernomen om deze van het terrein van de voormalige betoncentrale weg te halen.


Persbureau SK-Media


Zaterdag 17 juli, 16:00 uur: Met het inpassen van de coupures blokkeert de waterkering op de Highlander Bridge (Niersbrug) verkeer over de Nijmeegseweg naar het centrum van Gennep. De operatie trok (mede door het goede weer) veel belangsteling. De Niersstad blijft bereikbaar via rondweg N271. 


   Waterkering op de Highlander Bridge in Gennep. (foto: SK-Media)


Zaterdag 17 juli: 15:00 uur: De brandweer van Grave heeft met hulp van een speciaal team uit Boekel een koe gered uit de Maas. De koe is door een dierenarts gecontroleerd en maakt het naar omstandigheden goed. Onderzoek naar de herkomst wees uit dat het het dier een lange reis gemaakt had. De eigenaar van het rund komt uit het Echt in Midden-Limburg.


 Koe te water. (foto: Persbureau SK-Media)


 Koe op het droge. (Foto: Persbureau SK-Media)


Zaterdag 17 juli: 12:45 uur: Het waterschap Peel en Maas sluit vanmiddag de Niersbrug ((Highlander Bridge) bij de Gennepermolen af voor verkeer. Er wordt uit voorzorg een waterkering geplaatst. Gennep blijft bereikbaar via rondweg N271.
In Gennep reikt het water tot een hoogte van naar verwachting 12,50 meter. Dat is veertig centimeter lager dan in december 1993 het geval was. Volgens de laatste prognoses is de piek zondagochtend rond 5.00 uur in Heijen, omstreeks 7.00 uur in Gennep en in Milsbeek om ongeveer 9.00 uur. Deze piek houdt naar verwachting aan tot dinsdagochtend. Zoals het er nu naar uitziet blijft het water dus binnen de dijken.
Burgemeester Hans Teunissen sprak de inwoners van de gemeente Gennep toe.



Zaterdag 17 juli: 10:20 uur: Er vinden in de gemeente Cuijk extra inspecties langs de dijken plaats om te kijken of er beschadigingen zijn aan de dijk of situaties die een beschadiging kunnen veroorzaken. Wegens de sterke stroming en in het water drijvende materialen wordt gewaarschuwd om niet te gaan zwemmen in De Maas of water dat hiermee in verbinding staat. Kijk hier voor de actuele standen.
In de gemeente zijn alle fietspaden en dijkwegen afgesloten met uitzondering van Maasboulevard Cuijk. De Provinciale weg bij Grave (dijk) is vanaf zaterdagmiddag tijdelijk een 30 km zone. Dit wordt met borden aangegeven.
De gemeente is vandaag telefonisch bereikbaar voor vragen en meldingen hoogwater op 0485-396600.


Zaterdag 17 juli, 9:10 uur: Het water blijft stijgen. In Cuijk is afgelopen nacht de kade ondergelopen.



SK-MEDIA


 
SK-Media


Zaterdag 17 juli, 0:45 uur: De hoogwaterpiek bereikt de gemeenten Gennep een Mook en Middelaar later dan aanvankelijk gemeld. Over het moment waarop dat geschiedt lopen de berichten uiteen. Gemeente Gennep meldt op haar liveblog dat de piek zondagochtend omstreeks 05.00 uur Heijen bereikt. Twee uur later bereikt het hoogste punt in de Maas Gennep. In Milsbeek passeert de piek rond 09.00 uur. In de tv-uitzending van Op1 werd vrijdagavond gemeld dat de hoogwaterpiek de gemeente Gennep pas dinsdag zou bereiken.
In de gemeente Gennep wordt uitgegaan van een waterhoogte van 12,6 meter. Eerder werd 12,90 meter voorspeld. Dat was ook te hoogte die in december 1993 bereikt werd.
Zie ook de liveblog van de gemeente Gennep  


Vrijdag 16 juli, 21:00 uur: Omwille van de veiligheid heeft gemeente Boxmeer diverse wegen naar de uiterwaarden afgesloten voor verkeer. Desondanks zijn er mensen die dit negeren en de borden aan de kant zetten. De gemeente waarschuwt met klem dit niet te doen. Niet alleen kan men een boete krijgen hiervoor, maar ook kan het levensgevaarlijke situaties opleveren.


Vrijdag 16 juli, 20:50 uur: Ook in Oeffelt worden de nodige voorbereidingen getroffen. Bij Grand Café het Veerhuis hebben de eigenaren zich klaargestoomd voor het water. Het hele terras is bijvoorbeeld leeggehaald. Daarnaast ligt het Boothuis vol met zandzakken, hopend het water buiten te kunnen houden. Verderop bij camping De Maasvallei is men met man en macht bezig de nieuw gebouwde receptie te beschermen tegen het water. De campinggasten hebben omwille van hun eigen veiligheid het kampeerterrein verlaten.


SK-Media


Vrijdag 16 juli, 19:45 uur: De hoeveelheid water biedt naast veel overlast ook bijzondere plaatjes. De kade bij Mook is erg in trek. Nieuwsgierige mensen komen in veelvoud kijken naar het hoge waterpeil.


SK-Media


Vrijdag 16 juli, 19:52 uur: Gemeente Cuijk geeft aan dat er vooralsnog geen noodzaak is tot evacuatie.


 Vrijdag 16 juli, 19:03 uur: De Graafse brandweer werd opgeroepen in verband met een bootje dat in de problemen kwam bij Linden. Het lege speedbootje werd door de brandweer naar veiliger water gebracht, wat niet gemakkelijk ging gezien wateromstandigheden. 

Image Caption
SK-Media


Vrijdag 16 juli, 18:16 uur: Burgemeester Willem Gradisen van gemeente Mook en Middelaar heeft een brief geschreven, geadresseerd aan alle inwoners van de gemeente. Hierin noemt hij de situatie 'zorgelijk en spannend'.  Desalniettemin is de gemeente in vergelijking met 1993 en 1995 'veel beter “gewapend” tegen het geweld van het hoge water'. 


Vrijdag 16 juli, 17:11 uur: Gemeente Cuijk heeft op onder andere de Waaistraat in Cuijk hekken geplaatst. Ook bij de Maasboulevard staan borden om mensen erop te wijzen niet meer naar beneden te gaan en de kade te betreden. Omdat deze  nog niet is ondergelopen, wordt de kade nog door veel mensen bezocht. Ondanks de waarschuwingen blijven er mensen naar de kade trekken om een blik te werpen op de unieke gebeurtenis.


SK-Media


SK-Media


Vrijdag 16 juli, 16:31 uur: Hotel de Kroon in Gennep gaat haar vrije kamers aanbieden aan slachtoffers van de wateroverlast. "Nu ook meerdere omliggende dorpen verzocht worden te vertrekken, stellen wij (geannuleerde) kamers in ons hotel voor vannacht, morgen en waar nodig de aankomende week gratis beschikbaar. Voor gedupeerde die hun huis dienen te verlaten in Zuid & Noord Limburg" is te lezen op de Facebookpagina van het Gennepse hotel. "Bent u niet in staat (makkelijk) zelf een verblijfplaats te regelen, dan kunt u contact met ons opnemen via het nummer: 06-33205991 voor een gratis onderkomen. Ons team ontvangt u graag."


Vrijdag 16 juli, 16:06 uur: De stuw bij Grave wordt gestreken. Om dit mogelijk te maken wordt de hulpconstructie die gebruikt wordt om het lopende onderhoud aan brug Grave uit te voeren, verplaatst. Zo ontstaat er ruimte voor de hijskraan die gebruikt wordt om de stuw te strijken.  

De brug- en stuwconstructie bij Grave bestaat uit een brug met 9 bogen. De stuw zit bevestigd aan brugbogen 5 en 6. De houten tunnels op boog 6 zijn verwijderd en alle (bouw)materialen onder de brug weggehaald. Zo krijgt het Maaswater de vrije loop. De hulpconstructie wordt verplaatst naar brugboog 4. Dit gebeurt over de kraanbaan die ook voor het strijken van de stuw gebruikt wordt. Na het verplaatsen van de constructie kan de hijskraan van Rijkswaterstaat ingezet worden om de stuw te strijken.

Beide stuwdelen onder brugbogen 5 en 6 worden schuin gestreken. Eerst worden de schotten waarmee het water gekeerd wordt opgetrokken. Vervolgens zet Rijkswaterstaat de jukken, de stalen staanders waaraan de schotten van de stuw bevestigd zitten, in een hoek van ongeveer 45 graden. Ze hangen op deze wijze met de stroming mee en kunnen op die manier de grote kracht van het water aan. Het gaat in totaal om 20 jukken; 9 jukken onder brugboog 6 en 11 jukken onder brugboog 5.

 

Foto: Rijkswaterstaat.


Vrijdag 16 juli, 15:57 uur: Inwoners van gemeente Mook en Middelaar maken zich zorgen over het hoge waterpeil, en of de situatie vergelijkbaar is met 1993 en 1995. De gemeente verzekert dat de veiligheidssituatie nu anders is. "Onze waterkeringen zowel in Middelaar als Mook zouden naar de huidige inzichten een hoogte van het Maaswater van meer dan 1200 cm (12 meter) aan moeten kunnen. De prognoses van Rijkswaterstaat voor de piek voor onze gemeente in de periode van zondag-dinsdag liggen daaronder. "


Vrijdag 16 juli, 15:09 uur: De gemeente Boxmeer heeft de Veerstraat bij Boxmeer uit voorzorg afgesloten.

SK-Media


Vrijdag 16 juli, 14.20 uur: Gemeente Bergen adviseert de bewoners van Aijen en Bergen om te evacueren en zet pendeldienst in.

Gelet op de meest recente berekeningen van de te verwachte hoogwatergolf kan, gelet op de hoge waterstand, naar verwachting op enig moment de pendeldienst niet meer worden ingezet. Dat betekent dat de dorpen Bergen en Aijen afgesloten zijn van de buitenwereld en bijvoorbeeld helemaal onbereikbaar worden voor hulpdiensten zoals ambulance of huisarts. Het advies is om vandaag, uiterlijk voor zonsondergang, te vertrekken.


Vrijdag 16 juli, 13:33 uur: De camping Landgoed Geijsteren tussen Maashees en Geijsteren wordt ontruimd. De camping ligt vlak bij het water, waardoor de veiligheid van de kampeerders niet meer gegarandeerd kan worden. De gemeente heeft de Op den Berg, de weg tussen Maashees en Geijsteren, inmiddels al afgesloten.


Vrijdag 16 juli, 13:24 uur: Ook de pont tussen Bergen en Vierlingsbeek is uit de vaart genomen. De sterke stroming en het hoge water maken het te gevaarlijk. Rijkswaterstaat is nog op het vaartuig een kijkje gaan nemen of de schipper nog aanwezig was.


SK-Media


Vrijdag 16 juli, 11:19 uur:  Het viaduct dat toegang geeft tot de Cuijkse Maaskade wordt afgesloten. Alle losse delen zijn verwijderd op de maaskade, en de schuifwand in het tunneltje naar het centrum is afgesloten. Met een kraan heeft men de platen er tussen geschoven. Dit onder veel bekijks van bewoners die zich stiekem wel zorgen maken. 


Robert Cooijmans


SK-Media



Vrijdag 16 juli, 11:10 uur: Gemeente Cuijk heeft de pont tussen Cuijk en Middelaar voor onbepaalde tijd uit de vaart genomen. Verkeer moet omrijden.


SK-Media


Vrijdag 16 juli, 3:47 uur: Het water in Maastricht zou inmiddels haar hoogste punt moeten zijn gepasseerd. Deze viel lager uit dan verwacht. Volgens veiligheidsregio Zuid-Limburg zal de piek zich nu langzaamaan over de Maas richting het noorden van de provincie trekken. Hierbij zal de piek ook onze regio treffen.  


Donderdag 15 juli, 20:19 uur: Een arbeidsbemiddelaar een oproep dat ze met spoed zochten naar zakkenvullers in Mill. Hier is voldoende gehoor aan gegeven. Een groep van 40 Millenaren is nog die avond druk bezig geweest met het vullen van zandzakken. "we kunnen niet iedereen bij naam bedanken maar bij deze: enorm bedankt, het was een pittig avondje".


JobMakelaar Arbeidsbemiddeling


Donderdag 15 juli, 20:03 uur: Gemeente Cuijk haalt de bomen op de Maaskade in Cuijk weg. Deze worden op een veilige locatie neergezet.

SK-Media


Donderdag 15 juli, 16:13 uur: Rijkswaterstaat geeft aan dat de Maas tot aan Sambeek vanaf 18:00 uur wordt gestremd voor alle scheepvaart.


Donderdag 15 juli, 15:37 uur: De gemeente Gennep bereidt zich voor op het naderende hoogwater. De hoogste waterstand in de gemeente Gennep wordt op zondagavond verwacht. Campingeigenaren, camperplaatshouders, agrariërs, overige ondernemers en mensen die binnen het risicogebied wonen zijn persoonlijk geïnformeerd. Ook afsluiters voor de riolering worden gecheckt en waar nodig afgesloten.

Aan de Genneperhuisweg in Gennep is met man en macht gewerkt om de Niersdijk te verstevigen. Naar verluidt zou er piping kunnen optreden. Dat betekent dat er water onder de dijken zou kunnen doorsijpelen. Om dat te voorkomen is tegen de buitenzijde van de bestaande dijk folie gelegd waarop duizenden kubieke meters zand gestort werden.


Er wordt hard gewerkt om de dijk zo stevig mogelijk te maken. - SK-Media


Donderdag 15 jul, 14:24 uur: Op meerdere plaatsen wordt het vee in de uiterwaarden opgehaald en naar een veiligere locatie gebracht, zoals hier in Vortum-Mullem.


 Foto: SK-Media


Donderdag 15 juli, 4:02 uur: Naast reddingsbrigade Erica is ook een eenheid van de Cuijkse politie naar Valkenburg afgereisd. Donderdag vroeg in de morgen vertrokken de agenten, om de inwoners van het door wateroverlast geteisterde Valkenburg te helpen en te ondersteunen. Intussen maakt de regio zich klaar op mogelijke overlast.

“Wij, leveren als team ook leden aan de mobiele eenheid en vandaag werden we dan ook ingezet voor deze dankbare maar moeilijke taak. Samen met alle hulpverleners en diverse agrariërs hebben we veel mensen kunnen helpen” meldt de Cuijkse politie op Facebook.


De Cuijkenaren zijn in Limburg aanwezig om te helpen. - Politie Cuijk


Donderdag 15 juli, 4:00 uur: De Millse reddingsbrigade Erica is afgereisd naar Zuid-Limburg om daar mee te helpen in de chaos, veroorzaakt door de hevige regenval en het overstromen van de Maas. “Onze alarmploeg is vannacht om 1.00 gealarmeerd voor inzet in Zuid-Limburg. Omstreeks 4.00 was men ter plaatste en is vanochtend begonnen met een verkenning in Valkenburg.”

“Ons rampenteam is 24/7 inzetbaar voor waterhulpverlening bij landelijke overstromingsrampen” leest het op de Facebookpagina van Erica. De oproep om naar Zuid-Limburg af te reizen kwam dan ook niet uit de lucht vallen.


 Reddingsbrigade Erica


Woensdag 14 juni, 14:16 uur: Rijkwaterstaat waarschuwt de recreatievaart om tijdelijk geen gebruik te maken van de Maas. “De verwachting is dat vanaf woensdag de afvoer (aantal m3/sec) op de Maas sterk en snel stijgt” verklaart Rijkswaterstaat. “Een hoge afvoer brengt een sterke stroming met zich mee, zeker als ook de stuwen gestreken worden. Daarnaast is de kans aanwezig dat er veel rommel, zoals takken, in het water meedrijft waardoor de schroef kan vastlopen.”

Dergelijke hoge waterstanden zijn voor de rivier niet onbekend. Het zomerse moment daarentegen is wel een unicum. De verwachting is dat de Maas woensdag boven de 1000m3 zal uitkomen, iets dat sinds de telling in 1911 slechts eenmaal eerder in een zomermaand is voorgekomen. “Dit maakt dat veel vaarweggebruikers niet gewend zijn aan de situatie” stelt Rijkswaterstaat. Zodoende wordt recreatievaarders geadviseerd om tijdens de hoogwaterperiode niet over de Maas te varen. “Blijf in de haven of neem andere routes.

De

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant