<p>Henk Wevers (midden) met zijn familieleden in de optocht van 1994.&nbsp;</p>

Henk Wevers (midden) met zijn familieleden in de optocht van 1994. 

(Foto: Archief Henk Wevers )

D’n Buuk, D’n Bok en De Kat (weer) bedwingers van ’t nat

  •   keer gelezen

GENNEP | De samenwerking waarmee de Gennepse bedrijven AVG, Teunesen Zand en Grint en Venhovens donderdag de dijk aan de Genneperhuisweg versterkten riep herinneringen op aan de hoogwaterperikelen uit 1993 en 1995. Ook de Gennepse carnavalsvierder en 52-voudig optochttrekker Henk Wevers stond stil bij de optocht van 1994. Toen torste hij met twee familieleden het bord D’n Buuk, d’n Bok en de Kat bedwingers van ’t nat door de dolle stoet.

Uit een fotoalbum komt, na zoekwerk de foto tevoorschijn. “Kijk mijn dochter en mijn neef waren als De Kat en D’n Bok verkleed. Ik was D’n Buuk”, zegt Henk Wevers, “Nee, ik geloof niet dat we prijs hadden.”

Uitleg
De benamingen behoeven voor de buitenstaander enige uitleg. AVG is het bedrijf van de familie Janssen, die in Gennep de bijnaam D’n Bok draagt. Venhovens heeft in de volksmond De Kat en D’n Buuk is de geuzennaam voor de familie van Teunesen Zand en Grint.
De drie familiebedrijven waren tijdens het hoogwater uit het laatste decennium van de twintigste eeuw in touw om Gennep te behoeden voor overstromingen. De eendrachtige samenwerking werd donderdag in ere hersteld toen de gemeente Gennep in de ban van de nieuwe hoogwatergolf raakte.

Jos Gröniger
Meer berichten